Η ΛΕΓΩΝΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Κάποιος Άντονι έκανε την αρχή

Άραγε θα θυμούνται οι παλιοί ποιος και πότε ήταν ο πρώτος λεγεωνάριος ποδοσφαιριστής, που φόρεσε την φανέλα του Απόλλωνα; Σίγουρα οι νέοι, θα ήθελαν πολύ να μάθουν και φυσικά οι παλιοί θα ξαναθυμηθούν.

Το www.apollon365.news ψηλάφισε με λεπτομέρεια το χρονομπάουλο της «κυανόλευκης» ιστορίας και βρήκε τον πρώτο λεγεωνάριο ποδοσφαιριστή, που αγωνίστηκε στην ομάδα μας. Το όνομα του Μάρκ Άντονι, Άγγλος στην καταγωγή, ο οποίος αγωνίστηκε την ποδοσφαιρική περίοδο 1980-1981 και πλέον το όνομα του καταγράφεται στην ιστορία ως ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής, που εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας μας.

Μέσα απ’ αυτή την στήλη, ο γράφων μαζί με την Ανθή Ερμογένους θα προσπαθήσουν μέσα από μεθοδική έρευνα, να σας παρουσιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τους λεγεωνάριους ποδοσφαιριστές, που αγωνιστήκαν για λογαριασμό της ομάδας μας, κάνοντας αρχή από την πενταετία 80-85 όπου και εμφανίστηκαν οι πρώτοι από μια σειρά, που θα ακολουθήσουν.

Περίοδος 1980-1981

Άντονι ο πρώτος!

Ψαχουλεύοντας ένα σωρό ποδοσφαιρικά αρχεία, και σύμφωνα και με τον συνάδελφο Μάριο Αταλιώτη, ο πρώτος λεγεωνάριος ποδοσφαιριστής, που φόρεσε την «κυανόλευκη» φανέλα ήταν κάποιος ονόματι, Μάρκ Άντονι. Εγγλέζος στην καταγωγή, αγωνιζόταν ως επιθετικός. Η παρουσία του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μιας και είχε σκοράρει την συγκεκριμένη περίοδο δυο τέρματα ένα απέναντι στον Πεζοπορικό και ένα με αντίπαλο την ΕΠΑ χωρίς να δείξει και κάποιες ιδιαίτερες περγαμηνές. Όμως το όνομα του έχει πλέον τη δική του ιστορία, μιας και όπως έχουμε προαναφέρει πρόκειται για τον πρώτο ξένο, που αγωνίστηκε στην ομάδα μας!

MARK

1981-1982

Ο μάγειρας Τόνι απ’ τις βάσεις!

Επόμενος ξένος και πάλι απ’ την Αγγλία. Τόνι Γκρέης το όνομα αυτού, ο οποίος υπηρετούσε στις Αγγλικές βάσεις (μάγειρας στο επάγγελμα)! Η θέση του, αριστερός μέσος και στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να σκοράρει μόλις ένα τέρμα και αυτό στο νικηφόρο με 1-2, εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα στην Νέα Σαλαμίνα.

STEREI

1982-1983

Προστίθεται και Τεντ

Την επόμενη περίοδο μαζί με τον Τόνι Γκρέης θα προστεθεί ακόμη ένας Εγγλέζος. Ο επιθετικός Τέντ Στόρτεϊ ο οποίος όπως μάθαμε την προηγουμένη σεζόν αγωνιζόταν στο Κ.Ν. Μαρωνιτών. Ο Τέντ σκόραρε τέσσερα τέρματα (από ένα κόντρα σε ΕΝΠ, ΠΟΛ, ΕΠΑ και Ομόνοια Αραδίππου) ενώ ο Τόνι και πάλι μόλις ένα τέρμα με αντίπαλο την ομάδα της Αραδίππου.

OMADA-1983

1983-1984

Αλλαγή διδύμου

Ο Σκοτσέζος Ντέϊβιντ Κένι με τη διαχρονική παρουσία στην ομάδα μας εντάχθηκε στο «κυανόλευκο» ρόστερ την περίοδο 1983-1984. Υπηρετούσε και αυτός στις Αγγλικές βάσεις και παρά τα γεγονός πως ήταν επιθετικός έκανε μεγάλη και ζηλευτή καριέρα στη μεσαία γραμμή. Μάλιστα τη πρώτη χρονιά σκόραρε πέντε τέρματα (ΕΠΑ,(2) ΑΕΛ, Αλκή, ΕΝΠ) και είχε τεραστία συμβολή στο δρόμο, που χάραξε η ομάδα μας προς την διάκριση η οποία ωστόσο δεν ήρθε ποτέ αφού οι «κυανόλευκοι» έχασαν το τίτλο του πρωταθλήματος στις λεπτομέρειες απ’ την Ομόνοια. Ποδοσφαιριστής με εκπληκτικά φυσικά προσόντα, δέσποζε στο χώρο του κέντρο, ενώ διέθετε πολύ δυνατό σουτ. Στη ομάδα εκείνη τη σεζόν, προστέθηκε και ο Τίτι Νιάσσεν, ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ομάδας μας. Σενεγαλέζος στην καταγωγή ο Τίτι ήταν ένα ψιλόλιγνος επιθετικός, φιλότιμος, που προσπαθούσε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για να μπορέσει η ομάδα μας να κάνει μια αξιοπρόσεκτη πορεία. Σκόραρε τρία τέρματα με ΕΝΠ, Πεζοπορικό και Ομόνοια Αραδίππου. Την περίοδο 1986-87 και αγωνιζόμενος με τα χρώματα της ΑΠΕΠ, απεβίωσε λόγω ανακοπής καρδιάς. Ήταν 14 Φλεβάρη του 1987.

KENNI

TITTI

 

1984-1985

Αγγλικό στοιχείο και πάλι

Ο Άγγλος Ρος Τζένγκινς με καριέρα στην Κρύσταλ Πάλας και Γουότφορντ, θα αντικαταστήσει τον Τίτι Νιάσσεν στη γραμμή κρούσης και μαζί με τον Κένι θα συγκροτήσουν το δίδυμο των ξένων εκείνης της περιόδου. Θα σκοράρουν και οι δύο, από πέντε τέρματα ωστόσο και πάλι η ομάδα μας δεν θα καταφέρει να διακριθεί αφού κατετάγει στη τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο Ρος πέτυχε τα πέντε τέρματα του κόντρα, σε ΑΕΛ, ΕΝΠ (2), Ολυμπιακό, και Νέα Σαλαμίνα ενώ σκόραρε και το τιμητικό γκολ της ομάδας με την Μποχέμιανς για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο 6-1 στην Τσεχία. Ο Ντέϊβιντ, που και πάλι ήταν απ’ τους κορυφαίους του «Θρύλου» σκόραρε κατά της Ανόρθωσης, ΕΠΑ, Αλκής, Ομόνοιας Αραδίππου και Άρη. Σκόραρε επίσης και ένα εκ των δύο γκολ στον επαναληπτικό με τους Τσέχους όπου η ομάδα μας έπαιρνε και την πρώτη της ισοπαλία (2-2) στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

ROS

To Top