ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γκαστόν για όλα..!

Ποιο σύνθημα των φιλάθλων του Απόλλωνα τρελαίνει τον Γκαστόν Σανγκόι; Γιατί θεωρεί ότι τα καλύτερά του χρόνια τα έχει ζήσει στην Κύπρο, μολονότι κουβαλάει εμπειρίες και από μεγαλύτερα πρωταθλήματα; Γιατί αισθάνεται ευτυχισμένος στον Απόλλωνα;

Διαβάστε μία απολαυστική συνέντευξη του Γκαστόν Σανγκόι, ο οποίος μιλάει επίσης για… βόμβες, για τον πιο βαρετό προπονητή που είχε, αλλά για τη νίκη επί του Ζοσέ Μουρίνιο μέσα στο “Μπερναμπέου”!

Στη συνέντευξή του στην αργεντίνικη εφημερίδα “El Grafico” ο Γκαστόν Σανγκόι δεν μιλάει μόνο… κυπριακά. Μιλάει και για τις (πολλές και πλούσιες) εμπειρίες που έχει αποκομίσει στην καριέρα του και διηγείται τρομερές ιστορίες που έχει ζήσει, όπως για παράδειγμα την περίοδο που ζούσε δίπλα από τη Λωρίδα της Γάζας!

“Ο Αργεντινός που είναι είδωλο στην Κύπρο”, είναι ο τίτλος της συνέντευξης, με την αργεντίνικη εφημερίδα να γράφει στον πρόλογό της: “Ο Μπιάνκι τον έβαλε να ντεμπουτάρει στην Μπόκα το 2003. Μετά πήγε σε Ολλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Κολομβία και Περού, μέχρι που βρήκε τον τόπο του σ’ αυτό τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.494 Αργεντινοί ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο. Ο Γκαστόν Σανγκόι, ο οποίος είναι στα 29 του και υπήρξε συμπαίκτης με τον Αμπελ Μπάλμπο και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, είναι ένας από αυτούς. Παίζει στον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο, ομάδα με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο το 2010”.

Ακολουθεί η συνέντευξη την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

Πώς είναι η ζωή στην Κύπρο;

Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα στο νησί, το οποίο έχει εκπληκτικό κλίμα, με πολλή ζέστη και πανέμορφες παραλίες. Εδώ μπορείς να κάνεις τα πάντα, αλλά αν θες να πας σε άλλη χώρα, θα πρέπει να πάρεις αεροπλάνο. Τη ζω στο μάξιμουμ, και στο ποδόσφαιρο και στην καθημερινότητά μου. Είναι μία λίγο ακριβό νησί, γιατί είναι τουριστικό. Έχει πάνω από 500.000 κατοίκους και κάθε χρόνο έρχονται σχεδόν 3 εκατ. τουρίστες. Η Κύπρος είναι μισή ώρα από το Ισραήλ και πολύ κοντά στην Ελλάδα.

Τι αναμνήσεις έχεις από την εμπειρία σου στην Σπόρτινγκ Χιχόν;
Πήγα το 2010. Ήταν πολύ εύκολο να προσαρμοστώ, κυρίως λόγω της γλώσσας. Μου φέρθηκαν καλά κι αυτό είναι σημαντικό για κάποιον που πηγαίνει από εδώ κι από εκεί. Ποδοσφαιρικά, εκπλήρωσα ένα όνειρό μου, να παίξω στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ήμασταν δύο χρόνια στην Πριμέρα και ένα χρόνο στην Σεγούντα.

Και γιατί γύρισες στην Κύπρο;

Είχα παίξει παλιότερα τρία χρόνια στον Απόλλωνα και τώρα επέστρεψα γιατί αυτά ήταν τα καλύτερα χρόνια της καριέρας μου. Είχα πετύχει πολλά γκολ και είχαμε κερδίσει το Κύπελλο. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, γιατί επίσης έχω ένα σωρό φίλους εδώ. Και γύρισα γιατί με θυμούνται και με εκτιμούν. Κι αυτό είναι πολύ όμορφο για έναν παίκτη. Ακόμη και σήμερα τραγουδούν ένα σύνθημα που είχαν φτιάξει για μένα. Είναι… ερωτικού περιεχομένου, όχι για μένα, για τον αντίπαλο (σ.σ.: γελάει). Είναι σαν να κάνω κάτι στους άλλους. Πολύ ωραίο σύνθημα…

Πάμε στην πρώτη σου έξοδο από την χώρα. Ολλανδία και Άγιαξ.

Στην Ολλανδία ήταν η πρώτη μου εμπειρία μακριά από την Ολλανδία και έμαθα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τίποτα περισσότερο. Μετά πήγα στο Ισραήλ, στην Χάποελ Ασκελον. Ήταν πολύ περίεργη εμπειρία, γιατί πήγα σε μία ομάδα δεύτερης κατηγορίας και ζούσα 20 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου έπεφταν συνέχεια βόμβες. Τη χρονιά που έφυγα βομβάρδισαν το σημείο που προπονούμασταν! Βέβαια τότε μου ήμουν εκεί, δεν σκεφτόμουν τίποτα, ήθελα μόνο να παίζω.

Ντεμπούταρες με τον Κάρλος Μπιάνκι. Πώς είναι ο Μπιάνκι;

Χαίρομαι πολύ που επέστρεψε, γιατί είναι ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία της Μπόκα, ανεξάρτητα από την πορεία σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Τον Μπιάνκι τον γνωρίζει όλος ο κόσμος. Τους χειρίζεται όλους ισάξια και δίνει ευκαιρίες στους μικρούς. Κι αυτό είναι πολύ καλό για τις ακαδημίες κάθε ομάδας. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από αυτόν.

Τι αναμνήσεις έχεις από τον Ισπανό τεχνικό Χαβιέρ Κλεμέντε;

Δεν θες να πεις;

Τον είχα προπονητή στην Σπόρτινγκ Χιχόν. Στα αποδυτήρια είναι πολύ περίεργος. Δύο ώρες ομιλία κάθε μέρα. Δύο ώρες κάθε μέρα! Όχι τις μέρες των αγώνων. Κάθε μέρα! Έχει πολλές γνώσεις και εμπειρίες, αλλά είναι για το ποδόσφαιρο που παιζόταν παλιά… Εμένα μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω συνεχόμενα παιχνίδια. Στην Ισπανία τον συγκρίνουν με τον Μπιλάρδο. Μία φορά ήρθε στα χέρια με δημοσιογράφο σε διάσκεψη Τύπου. Είναι γενναίος, δεν είναι κακός άνθρωπος.

Στην Κολομβία δεν σε αγαπούν πολύ…

Μου έμεινε το απωθημένο στους Μιγιονάριος. Ήμουν πολύ κακός σε φυσική κατάσταση. Και δεν μπόρεσα να παίξω όσο θα ήθελα. Θα το έχω πάντα αυτό το απωθημένο. Γιατί σε όλες τις άλλες ομάδες είχα καλές εμπειρίες. Έχω παίξει στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Επίσης οι φίλαθλοι της Ουνιβερσιτάριο στο Περού ζητούν ακόμη να γυρίσω από τη μέρα που έφυγα. Πάντα είχα καλές αναμνήσεις από όλες τις χώρες, εκτός από την Κολομβία.

Πώς ήταν να κερδίσετε με την Σπόρτινγκ Χιχόν την Ρεάλ Μαδρίτης στο Μπερναμπέου και να σπάσετε το εντός έδρας αήττητο 9 ετών του Ζοσέ Μουρίνιο;
Ήταν κάτι πολύ τρελό, γιατί ο προπονητής μας ο Μανουέλ Πρεθιάδο, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι, είχε ανταλλάξει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε δηλώσεις με τον Μουρίνιο. Το χαρήκαμε πάρα πολύ που κερδίσαμε την Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της με μία τόσο νεανική ομάδα. Ήταν πολύ όμορφο που σπάσαμε το αήττητο του Μουρίνιο, γιατί είχε ανεβάσει τους τόνους με τις δηλώσεις του. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε! Μετά ο Μουρίνιο ήρθε στα αποδυτήρια και μας συνεχάρη. Είναι ωραίος τύπος, αλλά παίζει με τις κάμερες. Μάλιστα, με τον Πρεθιάδο τα βρήκαν μετά, σχεδόν έγιναν φίλοι. Όταν μπήκε στα αποδυτήρια μας χαιρέτησε έναν προς έναν. Μας είχε πει ότι κάναμε μεγάλο παιχνίδι. Είχαμε και τύχη βέβαια, γιατί στα τελευταία 10 λεπτά μας βομβάρδισαν. Είχε 15 χρόνια η Χιχόν να κερδίσει την Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Τι περιλαμβάνει το μέλλον σου;
Πάντα έχω στο μυαλό να επιστρέψω στην Αργεντινή. Είναι κάτι που… χρωστάω. Να παίξω στην πατρίδα μου, να με βλέπει η οικογένειά μου. Είναι ένα απωθημένο μου. Είναι δύσκολο να επιστρέψω στην Μπόκα του Μπιάνκι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το ποδόσφαιρο κάνει κύκλους, μπορώ να το διαβεβαιώσω.

To Top