ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο τελευταίος των «αιρετικών»!(video)

Δεν έκανε τον μάγκα, ήταν…μάγκας , δεν «πουλούσε» τσαμπουκά, ήταν…τσαμπουκάς, ένας ασυμβίβαστος ποδοσφαιριστής μιας άλλης εποχής ο τελευταίος «αιρετικός» των Κυπριακών γηπέδων!

Όπου και αν αγωνίστηκε αγαπήθηκε, αφού ήξερε να σέβεται και να τιμά την φανέλα που φορούσε. Παθιασμένος, με ένα «αλήτικο» στυλ, με μαλλί αλά «χεβιμεταλά» και ταυτόχρονα ένας μπον βιβέρ αξεπέραστος αφού δεν ήταν και λίγα τα κοριτσόπουλα της τότε εποχής που μόλις τον αντίκριζαν «τρελαινόντουσαν»!

Το όνομα αυτού Τάκης Φιλλίπου γνωστός στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό και ως…Φαλκονέττι. Μπορεί να αποχώρησε από την ενεργό δράση εδώ και περίπου μια εικοσαετία, μπορεί τα φλας της δημοσιότητας να μην πέφτουν πλέον πάνω του όμως για τους φίλους του ποδοσφαίρου δεν ξεχνιέται και κυρίως για τους «κυανόλευκους» υποστηρικτές που ακόμη και ως σήμερα έχουν τον «Φάλκο» μέσα στην ψυχή τους έστω και αν αγωνίστηκε για μόλις δύο χρόνια με τον «Θεό» στο στήθος. Η σχέση του με τη δυτική ανεπανάληπτη, αξεπέραστη. Άλλωστε και ο ίδιος παρότι γέννημα θρέμμα Ομονοιάτης δεν είναι λίγες οι φορές που το τόνισε ότι ένα κομμάτι της καρδίας του ανήκει στον Απόλλωνα! Άλλωστε είναι και ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που φόρεσε την «κυανόλευκη» φανέλα που πήγε φυλακή για τον Θρύλο!

Ήταν καλοκαίρι το 1988 και ο τότε προπονητής της ομάδας μας Γέρζι Ένγκελ, είχε βάλει στο στόχαστρο δύο ποδοσφαιριστές που όπως τόνιζε θα έκαναν τον Απόλλωνα να μεγαλουργήσει και να φτάσει στο τίτλο! Ο ένας ήταν ο Γιάννος Ιωάννου του ΑΠΟΕΛ και ο άλλος ο Τάκης Φιλίππου από την ΕΠΑ. Για τον Ιωάννου δεν γινόταν καν λόγος αφού επρόκειτο για το μεγάλο αστέρι των «γαλαζοκιτρίνων» και έτσι ο Πολωνός έστρεψε την προσοχή του προς την απόκτηση του μακρυμάλλη επιθετικού. Εκείνες τις μέρες ο «Φάλκο» βρισκόταν στην Αγγλία όπου θα το διαμηνύσουν για το ενδιαφέρον του Απόλλωνα.

Θα επιστρέψει και θα μπει σε συζητήσεις με την τότε διοίκηση η οποία όμως ήταν διστακτική ελέω και της γνωστής εξωγηπεδικής του ζωής. Τότε θα αναλάβει δράση ο Ένγκελ που θα ζητήσει να συναντήσει τον Τάκη. «Άκουσα πως πίνεις και πως ξενυχτάς;» τον ρώτησε ευθέως ο Πολωνός για να εισπράξει αμέσως την απάντηση. «Και πίνω και ξενυχτώ όμως από τον έμενα μην περιμένεις προβλήματα. Θα δώσω τα πάντα για να σε δικαιώσω». Τότε ο Ένγκελ σηκώθηκε τον αγκάλιασε. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει μέλος του ρόστερ μας.

Κλασσικός επιθετικός περιοχής, προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα και άρχισε αμέσως δουλειά που δεν ήταν άλλη απ το να «πυροβολεί» τα αντίπαλα δίκτυα. Ο Θρύλος εκείνη την εποχή διέθετε σπουδαίους ποδοσφαιριστές και με την προσθήκη του «Φάλκο» έγινε ακόμη πιο δυνατός. Ο τύπος ήταν πρώτος σε όλα βλέποντας μάλιστα την ομάδα να οδεύει ολοταχώς για τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της τρελαινόταν ακόμη περισσότερο. Παθιαζόταν πωρώνονταν είχε υπό την προστασία του τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Δεν υπήρχε σύρραξη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, που να μην λάμβανε μέρος, δεν υπήρχε διαιτητής που να μην άκουγε τα «γαλλικά» του, δεν υπήρχε αμυντικός που να μην τον φοβόταν! Μάλιστα ένα βράδυ μετά από νίκη του Θρύλου πάνω στην «τρελά» του και για τον χαβαλέ πήδηξε στην πισινά ενός ξενοδοχείου με το κουστούμι!
Ωστόσο αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν το απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου του 1988 και το αλησμόνητο ντέρμπι με την ΑΕΛ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 και σε μια φάση ο Μαγιέφσκι μαζί με τον Χριστοδούλου θα πιαστούν στα χέρια. Εκείνο ήταν! Ο αγωνιστικός χώρος θα γίνει «κόλαση» και το παιχνίδι θα διακοπεί. Σε κάποια στιγμή μέσα στον όλο αναβρασμό ο Τάκης ακούει τον τότε έφορο Ανδρέα Βιολάρη να του φωνάζει: ««Φάλκο» τον Άντρο σ.σ (Χριστοδούλου)»! Τότε ο «τρελός» βλέποντας να κτυπούν τον συμπαίκτη ένα τσούρμο αντίπαλοι, έτρεξε, πήδηξε και τους παρέσυρε όλους. «Μόλις γύρισα και είδα τον Άντρο κάτω στο έδαφος θόλωσα. Τον αγαπούσα πολύ τον Άντρο όπως όλους τους συμπαίκτες μου. Δεν σκέφτηκα τίποτα και όρμηξα» μας εξιστορεί γεμάτος νοσταλγία! Εκείνο το απόγευμα όμως κατηγορήθηκε ότι χειρονόμησε πάνω και αστυνομικό. Απλά ο ποδοσφαιριστής έπιασε από το μανίκι το όργανο της τάξεως όταν ο τελευταίος βλέποντας τους ποδοσφαιριστές μας να διαμαρτύρονται στον διαιτητή μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να το προστατέψει! Ο «Φάλκο» του είπε ότι δεν είχε καμία δουλεία εκεί, και αυτό θεωρήθηκε προσβλητικό με αποτέλεσμα στις 5 Οκτωβρίου του 1989 να περάσει από δικαστήριο και να πάει για ένα μήνα φυλακή!

Ο μακρυμάλλης επιθετικός έμεινε για δύο συνεχόμενα χρόνια στο Θρύλο. Βοήθησε την ομάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της περιόδου 1988-89 ένας τίτλος που δεν ήρθε όμως ποτέ ελέω κάποιων διαιτητικών λαθών που έγραψαν ιστορία! Όμως η επαφή του με τον «κυανόλευκο» κόσμο ήταν κάτι δίχως προηγούμενο. Μια επαφή άψογη, γεμάτη λατρεία αφού στο πρόσωπο του υποστηρικτές μας έβλεπαν ένα ποδοσφαιριστή που μπορεί να μην ήταν γέννημα θρέμμα της ομάδας αλλά έδινε και την ψύχη του γι αυτήν.

Μπορεί να πέρασαν περισσότερα από 25 χρόνια από την παρουσία του στην ομάδα μας όμως ποτέ δεν ξεχνά τον Θρύλο. Όταν μπορεί θα πάει να παρακολουθήσει την ομάδα που του γέμισε την ποδοσφαιρική του καριέρα με τόσες συγκινήσεις και αναμνήσεις αλλά το κυριότερο ποτέ δεν ξεχνά τους αγαπημένους του συμπαίκτες που μαζί πέρασαν τόσα πολλά!

*Ο γραφών πριν από περίπου είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον μεγάλο «Φάλκου» σε μια σύναξη με παλιούς του συμπαίκτες. Ήταν μια ανεπανάληπτη βραδιά από θύμησες του παρελθόντος γεμάτες Απόλλων! Πρόκειται για ένα άνθρωπο γεμάτο από αισθήματα και μια κάρδια τεραστία! Απλά για την ιστορία πριν βρεθεί την ταβέρνα όπου δόθηκε το ραντεβού ο Τάκης πέρασε από το Σωματείο μας είσπραξε την αγάπη του κόσμου που ήταν εκεί και ήρθε στην συνάντηση με μάτια βουρκωμένα γεμάτα συγκίνηση.

Αυτός είναι ο τελευταίος «αιρετικός» του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

{youtube}9H_wLiGF188{/youtube}

 

*Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.

 

{loadposition belowcontent}

 

To Top