Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η μυθική εμφάνιση και ο άδοξος αποκλεισμός!(video)

Μετά και τη εύκολη σχετικά πρόκριση στο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κόντρα στη Αλβανική Τέουτα, οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές θα τεθούν αντιμέτωποι με την Σιόν.

Τα δυο παιχνίδια με αντίπαλο την Ελβετική ομάδα θα γράψουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στη Ευρωπαϊκή διαδρομή του Θρύλου, αφού μπορεί το τέλος να ήταν άδοξο όμως ειδικά η δεύτερη μάχη στο Σιόν ήταν είναι και παραμένει ακόμη και ως σήμερα μια απο τις καλύτερες εμφανίσεις της ομάδας μας στα Ευρωπαϊκά Σαλόνια…

Απόλλων -Σιόν 1-3 13/9/1994

Με την ψυχολογία σε πολύ υψηλό επίπεδο ύστερα και απ’ τις δυο θριαμβευτικές νίκες κόντρα στη Τέουτα, ο Θρύλος θα υποδεχθεί τη Σιόν στο Τσίρειο στάδιο. Μπροστά σε 10 χιλιάδες περίπου φιλάθλους θα επιδιώξει να βάλει τις βάσεις πρόκρισης. Και πράγματι οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές, θα μπουν πολύ δυνατά στο αγώνα και θα καταφέρουν να προηγηθούν στο 37′ με τον Μπόμπαν Κρισβάρεβτις. Και εκεί που όλα έδειχναν πως το γκολ του Σέρβου θα ήταν η αρχή για ακόμη ένα Ευρωπαϊκό θρίαμβο ήρθε η αποβολή του Πάμπου Χριστοφή ακριβώς στη εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου ένα γεγονός που αποσυντόνισε τους πάντες μέσα στο στρατόπεδο της ομάδας. Στη συγκεκριμένη φάση ο διεθνής αμυντικός έπεσε ουσιαστικά θύμα, αφού πήγε να ηρεμίσει το Μιλέγκο Σπόλιαριτς, που είχε βγει εκτός εαυτού μετά από ένα φάουλ, που του έγινε χτυπώντας τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Έτσι ο διαιτητής μέσα στη σύγχυση του αντί να δείξει στο νούμερο «8» τα κόκκινη κάρτα την έδειξε στο νούμερο «5»!

Οι Ελβετοί πλέον με ποδοσφαιριστή περισσότερο ανέβασαν ρυθμούς καταφέρνοντας να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα στο 71′, ενώ δέκα λεπτά αργότερα πήραν κεφάλι στο σκορ κάτι που «σκότωσε» ψυχολογικά τόσο το κόσμο όσο και τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι είδαν την μπάλα να αναπαύεται το πλεκτό τους και τρίτη φορά δυο λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.

 

Το σκορ έφερε απογοήτευση και άπαντες θεώρησαν τη μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση να μοιάζε πλέον με όνειρο απατηλό. Παράλληλα εκείνη η ήττα ήταν και η αρχή του τέλος για τον Ντιτλ Φέρνερ στο «κυανόλευκο» πάγκο αφού δυο μέρες αργότερα και μετά την αποτυχία της ομάδας να κερδίσει το Εθνικό Άχνας για το θεσμό του πρωταθλήματος αποτέλεσε τόσο άδοξα παρελθόν από τον Απόλλωνα..!

Η σύνθεση της ομάδα μας: Μ Χριστοφή, Π Χριστοφή, Πίττας Μ Χαραλαμπους, Γιαγκουδάκης, Ιωάννου Τσέποβιτς, Σπόλιαριτς, Γ Ιωσηφίδης, Κρισμάρεβιτς, Χ Χριστοφή ( 67′ Στέλιος Σοφοκλέους).

Σιόν – Απόλλων 2-3 27/9/1994

Πολλοί έγραφαν για ταξίδι αναψυχής άλλοι για ηρεμία αφού η ομάδα δεν περνούσε και την καλύτερης της φάση όμως κάποιοι είχαν αντίθετη γνώμη και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα αλλά και τον υπηρεσιακό τους προπονητή Ράντοβιτς βάζοντας σαν στόχο να αποδείξουν για ακόμη μια φορά σε ολόκληρη τη ποδοσφαιρική Κύπρο τη μεγάλη κλάση που κουβαλούσε αυτή η ομάδα εκείνη την εποχή.

Ομολογημένος το 1-3 του πρώτου αγώνα δεν επέτρεπε σε κανένα μέσα στις τάξεις της ομάδας να κάνει και πολλά όνειρα για πρόκριση στην επόμενη φάση. Όμως η φοβερή τριπλέτα των Σέρβων είχε αντίθετη γνώμη. Με την συμπαράσταση και όλων των άλλων ποδοσφαιριστών και υστέρα από ένα μαγικό δεύτερο ημίχρονο τα πάντα κυριολεκτικά ήρθαν πάνω-κάτω!

Συγκεκριμένα στο 47′ ο Κρισμαρεβιτς άνοιξε το σκορ για να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο μια επικής ανατροπής ο Σπόλιαριτς στο 67′ της αναμέτρησης. Οι Ελβετοί σαστισμένοι δεν μπορούσαν με τίποτα να αντιδράσουν και ειδικά όταν στο 77′ ο Τσέποβιτς με δικό του γκολ έδινε πια σκορ πρόκρισης στον Απόλλωνα έχασαν για τα καλά τον προσανατολισμό τους μέσα στο γήπεδο.

Όμως στις καθυστερήσεις μια ασυνεννοησία μέσα στο χώρο του κέντρου στάθηκε ικανή να αλλάξει τα πάντα. Η μπάλα βρισκόταν στη κατοχή του Κρισμάρεβτις αυτός φαίνεται να άκουσε κάτι από το πάγκο της ομάδας και αφαιρέθηκε και αντί να διώξει μακριά για να κέρδισε πολύτιμα δευτερόλεπτα έδωσε την ευκαιρία στους Ελβετούς να κλέψουν και με ένα σουτ, που έμοιαζε περισσότερο με απελπιστικό, κατάφεραν να σκοράρουν στέλνοντας το παιχνίδι στη παράταση.«Βρισκόμασταν στις καθυστερήσεις και η μπάλα βρέθηκε στην κατοχή του Κρισμάρεβιτς. Τότε εγώ, γνωρίζοντας πόσο πολύ κάλος ήταν με την μπάλα στα πόδια, του φώναζα να την κρατήσει όσο μπορούσε. Ωστόσο ο ποδοσφαιριστής σάστισε για μερικά δευτερόλεπτα και τότε του ξαναφώναξα «Διώξτην ρε Μπόμπαν» βλέποντας ένα αντίπαλο να τρέχει με όση ταχύτητα διέθετε κατά πάνω του. Ήταν ήδη όμως αργά αφού ο Μαρίν του έκλεψε την μπάλα και με ένα σουτ λίγο κάτω από το κέντρο του γηπέδου έφερε τα πάντα ανάποδα» ανέφερε ο τότε βοηθός προπονητής της ομάδας μας Θράσος Κονιώτης σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ.

Στην παράτηση με την ψυχολογία πλέον υπέρ τους οι Ελβετοί μείωσαν σε 2 – 3. Οι ποδοσφαιριστές μας δεν τα έβαλαν κάτω προσπάθησαν έχασαν κραυγαλέες ευκαιρίες όμως τελικά είδαν τη τύχη τους να τους μην τους χαμογελά. Ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αν τελικά οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές εκείνο το βράδυ επέστρεφαν με την πρόκριση στις αποσκευές τους τότε το ρου της ιστορίας αυτής ομάδας θα άλλαζε μια και καλή.

Η σύνθεση της ομάδας μας: Μ Χριστοφή, Τζιούρας, Πίττας Μ Χαραλαμπους, Γιαγκουδάκης, Ιωάννου, Τσέποβιτς ( 89′ Γερμανός), Σπόλιαριτς, Γ Ιωσηφίδης, (62′ Χ” Λοίζου) Κρισμάρεβιτς, Σ Σοφοκλέους

{youtube}ATgtUX4m9qk{/youtube}

* Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.

 

{loadposition belowcontent}

To Top