ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Μουντιαλικός του Θρύλου(video)

Μέσω του  παλμού της περιρρέουσας Μουντιαλικής  ατμόσφαιρας, στην «κυανόλευκη» θύμηση έρχεται αναπόφευκτά ο μεγάλος Στεφάν Μαγιέφσκι. Η μεταγραφή του Πολωνού αμυντικού περί τα τέλη της δεκαετίας του 80’, έμελλε να  ταρακουνήσει τα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού μας. Κι όχι άδικα.  Επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή του οποίου το όνομα γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Την ξέφρενη πορεία της εθνικής Πολωνίας κατόρθωσε να σταματήσει στα ημιτελικά του θεσμού,  η μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία.  Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη φάση των ομίλων, η πολωνική ομάδα τερμάτισε πρώτη, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τους Ιταλούς.
 
Στο πρόσωπο του ο κόσμος του συλλόγου, εναπόθεσε το μέγιστο των προσδοκιών ως προς την κατάκτηση του τίτλου. Έπρεπε στον Θεό με τις σπουδαίες ευρωπαϊκές διακρίσεις να προσθέσει στην τροπαιοθήκη του το πολυπόθητο πρωτάθλημα μιας και το έδαφος έμοιαζε πιο πρόσφορο από ποτέ. Εν αγαστή σύμπνοια οι Απολλωνίστες αποδεικνύουν το μεγαλείο της αφοσίωσης τους, «κόβοντας» τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλη ομάδα (152.072 έναντι 146.254 της Ομόνοιας και 91.692 του ΑΠΟΕΛ). Το πρωτάθλημα εν τέλει χάθηκε στις λεπτομέρειες στις αδικίες και στις δικαστικές…
 
Ποιος άλλωστε, δεν θυμάται ή εν πάση περιπτώσει δεν έχει πληροφορηθεί για εκείνο το αλησμόνητο επεισοδιακό ντέρμπι με την ΑΕΛ, το οποίο δεν τελείωσε ποτέ; Το Μουντιαλικό μας αστέρι έπειτα από εξακόσιους αγώνες και 86 διεθνείς συμμετοχές, παίρνει για πρώτη φορά στην καριέρα του την άγουσα για τα αποδυτήρια. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, κύριος Πενηνταέξ,  εν πλήρη συγχύσει και υπό τον φόβο ανάμειξης μεγαλύτερης μάζας  οπαδών στα επεισόδια ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές διακόπτει τον αγώνα. Στις 13 Ιανουαρίου του 1989 η νίκη κατακυρώνεται στην ΑΕΛ με 2-0 και σκόρερ την Δικαστική Επιτροπή.
 
Ο Στεφάν Μαγιέφσκι γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1956 στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας. Στον Απόλλωνα μας αγωνίστηκε κυρίως ως λίμπερο, ωστόσο κάλυπτε επιτυχώς όλες τις αμυντικές θέσεις -στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως αριστερός οπισθοφύλακας κι εν συνεχεία ως δεξής. Κάποιες φορές αγωνίστηκε κι ως αμυντικός μέσος. Αρχίνησε  την καριέρα του από τη Γκβιάντζα Μπιντγκόζ κι ακολούθως αγωνίστηκε στις Χεμίκ Μπιντγκόζ, Ζάβίζα Μπιντγκόζ. Προτού μεταπηδήσει στο Γερμανικό πρωτάθλημα «έφτιαξε» το όνομα του στη Λέγκια Βαρσοβίας, με την οποία κατέκτησε δύο κύπελλα Πολωνίας. Στην πεντάχρονη του θητεία με τους «στρατιωτικούς» κατέγραψε 158 συμμετοχές σημειώνοντας κιόλας 16 τέρματα. 
 
Υπήρξε σαράντα φορές διεθνής με τα χρώματα της πατρίδας του σκοράροντας 4 τέρματα.  Ενδεκαδάτος  στο Μουντιάλ του 1982, όπου η Πολωνία κατέλαβε την τρίτη θέση, αλλά και στο Μουντιάλ του 1986, έχοντας στο ενεργητικό του 11 συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
 
Στεφάν Μαγιέφσκι, ένα μεγάλο όνομα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής –κομμάτι της ιστορίας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
 
Υ.Γ.1 Στο Μουντιάλ του 2002 συμμετείχαν άλλοι δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Θρύλο μας οι Μαρίγκο Γκάλικ και Μπλάντε Ρουντόνια με την φανέλα της Εθνικής Σλοβενίας.
 
Υ.Γ.2 Εν τω μεταξύ, και ακόμη ένας πρώην  «κυανόλευκος» ποδοσφαιριστής ο Χιλιανός Πινίγια Μαουρίτσιο ετοιμάζεται να τιμήσει το έμβλημα της χώρας του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ήθελα να ‘ξερα τη γνώμη εκείνων των «ειδικών» που τον έβγαλαν περιττό το 2009. Σας πείθει ή θέλει ψωμιά ακόμα;
 
{youtube}y0UR55OaT3Q{/youtube}
 
{youtube}1YSKo1Qz6uw{/youtube}
 
{loadposition belowcontent}
To Top