ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η δική μας συνεισφορά στην ιστορία…»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό της ομάδας μας, «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ», ο Αναπληρωτής πρόεδρος της Καλαθοσφαιρικής ομάδας, Αντρέας Κκαφάς. Ο έμπειρος παράγοντας μιλά ασφαλώς για την κατάκτηση του κυπέλλου, τον Παναγιώτη Γιανναρά, τον Απόλλωνα, αλλά και γενικότερα για το άθλημα.
 
Αναλυτικά:
 
Αν ένα όνομα έρχεται στο μυαλό όταν αναφερόμαστε στο μπάσκετ του Απόλλωνα, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ανδρέα Κκαφά που για χρόνια είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές στο τμήμα. Χωρίς υπερβολή μαζί με τους συνεργάτες του κράτησαν και κρατούν το μπάσκετ στη ζωή και φέτος ανταμείφθηκαν με την κατάκτηση του κυπέλλου μέσα στη Λευκωσία επί του ΑΠΟΕΛ.
 
Πιστός στρατιώτης του «Θρύλου» συνέδεσε το όνομα του και με τα δυο κύπελλα που έχει κατακτήσει το τμήμα, ενώ έχει γνώση και άποψη για όλα τα θέματα του συλλόγου.
 
Φέτος που ο Απόλλωνας κλείνει 60 χρόνια ζωής είχε ένα λόγο παραπάνω να θέλει ένα τρόπαιο και μέσα από σκληρή δουλειά όλων κατάφεραν να το σηκώσουν. Στόχος είναι να έρθουν κι άλλοι τίτλοι, αλλά τα πράγματα στο οικονομικό μέρος είναι δύσκολα και θα χρειαστούν στήριξη για να τα καταφέρουν.
 
Με τη χρονιά να έχει πια τελειώσει, ο κ. Κκαφάς μίλησε στο «Απόλλων Λεμεσός» και έκανε το δικό του απολογισμό.
 
Μια δύσκολη χρονιά έκλεισε τελικά με ένα τίτλο. Περιμένατε πως θα έχει αυτή την κατάληξη η σεζόν;
 
Θεωρώ ότι ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά. Δεν περίμενα ότι θα είχαμε τέτοια κατάληξη, όμως έγινε σκληρή, επίπονη προσπάθεια με προσεγμένες κινήσεις αν και ήταν κινήσεις που έγιναν προς το τέλος της σαιζόν. Αυτό έφερε τα αποτελέσματα που πανηγυρίσαμε όλοι στο τέλος.
 
Τώρα που υπάρχει και λίγη χρονική απόσταση από τον τελικό, εσείς πώς τον ζήσατε;
 
Τον έζησα πολύ έντονα. Πίστευα πραγματικά όμως ότι είχαμε όλα τα φόντα να κερδίσουμε τον αγώνα. Βλέπαμε τις κινήσεις του αντιπάλου και κάναμε και εμείς τις δικές μας κινήσεις και για αυτό το λόγο πιστεύαμε στις δυνάμεις μας. Εμείς στον προπονητή, ο προπονητής στους παίκτες και έγινε μια συλλογική προσπάθεια από όλους και έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Λυπούμαι που δεν μας άφησαν να το χαρούμε όπως θέλαμε. Οι διάφοροι που δεν ήθελαν να δουν τον Απόλλωνα να κερδίζει και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αμαυρώσουν αυτό τον αγώνα. Όμως όσοι τον παρακολούθησαν μέχρι την ώρα που τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση απόλαυσαν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι μεταξύ δυο αντάξιων αντιπάλων και πιστεύω ότι και με τα συγχαρητήρια που έχουμε δεχθεί από όλους δίκαια ο Απόλλωνας κέρδισε.
 
«Το όνειρο μας είναι και ένα πρωτάθλημα»
 
Ζητούμενο πλέον να μη χρειαστεί να περάσουν άλλα 12 χρόνια για τον επόμενο τίτλο αλλά και ένα πρωτάθλημα…
 
Το όνειρο μας είναι και ένα πρωτάθλημα όμως δεν εξαρτάται πάντα από εμάς. Στον Απόλλωνα γίνεται μια προσπάθεια από μια μερίδα ανθρώπων να κρατήσουν αυτό το άθλημα στη ζωή όμως αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές δυσκολίες και δεν ξέρουμε μέχρι που θα αντέξουν οι δυνάμεις μας να διατηρήσουμε αυτό το τμήμα. Είναι θέμα και του σωματείου να σταθεί αρωγός δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Αν το σωματείο σταθεί κοντά, υπάρχουν οι ανάλογες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Να χτίσουμε σε κάποια παιδιά που υπάρχουν στην ομάδα μας και με τη προσθήκη κάποιων ξένων καλαθοσφαιριστών που έδειξαν ότι μπορούν να προσφέρουν αλλά και με τον προπονητή Παναγιώτη Γιανναρά που αν κινηθούμε γρήγορα θα μπορέσουμε να τον έχουμε κοντά μας και του χρόνου, η ομάδα μπορεί να παλέψει για το πρωτάθλημα.
 
Υπήρξε μια καλή χημεία φέτος όπως είπατε και αντιλαμβάνομαι ότι στόχος σας είναι να μη διαταραχθεί και να μείνει ο Παναγιώτης Γιανναράς και τη νέα σεζόν.
 
Στόχος μας είναι να τον κρατήσουμε εάν και εφόσον και εμείς θα έχουμε την ίδια βοήθεια που πρέπει και χρειαζόμαστε από το σωματείο. Αν δεν έχουμε αυτή τη βοήθεια και από τους φίλους της ομάδας γενικά, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε και εμείς εκεί. Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη διότι κάθε χρόνο γινόμαστε όλο και πιο φορτικοί προς τον κόσμο. Εννοώ κάποιους χορηγούς που έχουμε διαχρονικά. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και ακόμα αυτούς τους ανθρώπους  και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα πλέον για αυτό δεν μπορούμε να μιλούμε με βεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Σίγουρα η πρόθεση υπάρχει από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη βοήθεια από το νέο Δ.Σ. του σωματείο αλλά και από τον κόσμο.
 
Με αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή στην Ευρώπη του χρόνου μοιάζει ουτοπία;
 
Με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολη η συμμετοχή στην Ευρώπη όμως ποτέ δε ξέρουμε. Γίνονται κάποιες επαφές με χορηγούς που αν όντως τελεσφορήσουν τότε θα υπάρξει και ομάδα και συμμετοχή στην Ευρώπη. Αν όχι είναι τα πάντα υπό συζήτηση.
 
Από την παρουσία του κόσμου φέτος είστε ικανοποιημένοι;
 
Ο κόσμος ήρθε στα τελευταία παιχνίδια. Μας βοήθησε. Εμείς για αυτό τον κόσμο και αυτό το άθλημα αγωνιζόμαστε. Θέλαμε να προσθέσουμε στα 60 χρόνια ιστορίας του Απόλλωνα ένα τρόπαιο. Προσφέραμε το κύπελλο, ήταν η δική μας συνεισφορά φέτος και σε αυτό συνέτεινε και ο κόσμος και τον ευχαριστούμε.
 
«Χρειάζονται πολλά να αλλάξουν στο άθλημα»
 
Είστε χρόνια αναμεμιγμένος στο μπάσκετ του Απόλλωνα γνωρίζετε από έξω κι ανακατωτά τι συμβαίνει στο άθλημα που μοιάζει να έχει χάσει την αίγλη του. Τι πρέπει να αλλάξει για να την ξαναβρεί;
 
Την νοοτροπία των παραγόντων του. Είναι ένα άθλημα που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε κάποιους παράγοντες που απαρτίζουν τις ομάδες. Είναι ένα άθλημα που δεν έχει τη συνεισφορά του κράτους, ούτε της πολιτείας και γενικά στηρίζεται μόνο στο πόσο καιρό θα αντέξουν κάποιοι παράγοντες που υπάρχουν στο άθλημα να βάζουν λεφτά από τη τσέπη τους και να καλλιεργούν αυτό το άθλημα. Για αυτό το λόγο και η πίεση που δέχονται οι παράγοντες για να υπάρξει επιτυχία στις ομάδες τους, πολλές φορές περνούν τα όρια και με διάφορες δηλώσεις, διάφορες ενέργειες πληγώνουν το ίδιο το άθλημα. Φέτος έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια που αφορούσε και την πλευρά των διαιτητών και την πλευρά διαφόρων άλλων κομματιών του μπάσκετ που ήταν ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα και τα παιχνίδια παίχτηκαν στο γήπεδο. Χρειάζονται πολλά να αλλάξουν αλλά πρώτα πρέπει να αγκαλιαστεί όπως αγκαλιάζονται και άλλα αθλήματα και βασικά αφού είμαστε το δεύτερο άθλημα με πρώτο το ποδόσφαιρο να αγκαλιαστεί κι αυτό από την πολιτεία. Να μην περιμένουν οι πάντες με το να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες να βάζουν τα λεφτά τους για να γίνεται άθλημα. Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία και το κράτος γενικότερα και όχι να υπάρχουν συνέχεια περικοπές, περικοπές, περικοπές και ως συνέπεια να μην μπορούν να υπάρχουν ομάδες που να μπορούν να βγουν στην Ευρώπη να δείξουν το άθλημα αυτό και εκτός Κύπρου και να υπάρχουν τα κονδύλια τα οποία από τον ΚΟΑ έχουν κοπεί. Δεν μπορούν οι ομάδες όταν χρειάζεται για να συμμετέχεις στην Ευρώπη ένα κονδύλι γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ και η χορηγία από τον ΚΟΑ έχει κοπεί για φέτος.
 
Δηλαδή ουσιαστικά το μεράκι κάποιων παραγόντων που υπάρχουν στις ομάδες κρατούν ζωντανό το άθλημα. Εξωγενείς πόροι δεν υπάρχουν πουθενά.
 
Όχι. Υπάρχουν κάποιοι χορηγοί βάση των σχέσεων που έχουμε να τους κρατούμε κοντά μας. Αν αυτοί λόγω και της οικονομικής κρίσης εκλείψουν δεν θα υπάρχει άθλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 
Κάνατε αναφορές προηγουμένως στα θέματα του σωματείο. Φέτος είχαμε μετά από αρκετά χρόνια αλλαγή στην ηγεσία. Σαν τμήμα μπάσκετ ποια είναι η έως τώρα συνεργασία σας;
 
Τα δείγματα της νέας διοίκησης ακόμη δεν τα έχουμε δει. Οι άνθρωποι που έχουν μπει είναι γνωστοί Απολλωνίστες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θέλουν να βοηθήσουν το άθλημα και μέχρι στιγμής όλες οι επαφές που έχουν γίνει ήταν άψογες. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής το οποιοδήποτε πρόβλημα μεταξύ μας. Θεωρώ ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν και αισιοδοξώ ότι πραγματικά θα βοηθήσουν. Υπάρχουν δυσκολίες όμως υπάρχει καλή θέληση.
 
Πάντως βλέπουμε φέτος στα γήπεδα που παίζει ο Απόλλωνας μια αναγέννηση του συλλόγου που διεκδικεί και κερδίζει τίτλους. Τι πιστεύετε ότι άλλαξε στον Απόλλωνα;
 
Θεωρώ ότι ο κάθε ένας από το δικό του κομμάτι προσπαθεί να δώσει τα πάντα για τον Απόλλωνα. Κάνουν όλοι μια καλή δουλειά, υπάρχει συνεργασία μεταξύ τμημάτων. Είχαμε όλοι στόχο επειδή είναι και τα 60χρονα φέτος, είπαμε από την αρχή ότι έπρεπε να το δούμε πολύ σοβαρά και όλοι μας να προσπαθήσουμε από το δικό του κομμάτι ο καθένας να προσφέρουμε τίτλους σε αυτή την ομάδα. Αυτό δείχνει τη δίψα όλων να βοηθήσουν.  Ήδη ήρθε ο τίτλος στο μπάσκετ, πιστεύω ότι και στο βόλεϊ θα υπάρξουν τίτλοι και αισιοδοξώ ότι και η ποδοσφαιρική ομάδα, ήδη οι Απόλλων Ladies έχουν φέρει και αυτοί τον δικό τους τίτλο, θα μας φέρει και αυτή τον τίτλο και έτσι στα 60χρονα της ομάδας μας να πανηγυρίσουμε παρουσία του κόσμου μας αλλά και όλων των τίτλων που θα κερδίσουμε και θα πάρουμε στη γιορτή.
 
Αξίζει να σημειώσουμε, έχει κι αυτό τη δική του σημασία, ότι τα τμήματα διεκδικούν και παίρνουν τίτλους έχοντας όλα Κύπριους προπονητές στον πάγκο.
 
Μια φιλοσοφία όπου εγώ συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να καθιερώσουμε στον Απόλλωνα. Η άποψη μου είναι πως όταν βρίσκεις ανθρώπους οι οποίοι είναι πραγματικά γνώστες της δουλειάς τους και διψούν για αυτό που κάνουν. Μπορεί να μην είναι 100% οι καλύτεροι προπονητές αλλά αγαπούν αυτό που κάνουν και δεν μέμφονται κόπους και μόχθους και πρώτιστος τους στόχος δεν είναι το οικονομικό αλλά να προσπαθούν για την ομάδα. Τέτοιους προπονητές πρέπει να τους κρατάμε όσο πιο πολύ καιρό γίνεται. Αυτό το βλέπω και από τον προπονητή μας που είχαμε φέτος στο μπάσκετ, τον κ. Γιανναρά τον οποίο ευχαριστώ και δημόσια γιατί πραγματικά ήταν μια μεγάλη βοήθεια για μας. Αλλά και στην πετόσφαιρα και στην ποδοσφαιρική μας ομάδα όπου ο Χριστάκης Χριστοφόρου είναι αναμφισβήτητα μια πολύ καλή επιλογή και πραγματικά η δική μου η άποψη είναι προπονητής ο οποίος πρέπει να παραμείνει για χρόνια στον Απόλλωνα για να μην έχουμε αυτά που έχουν άλλες ομάδες και αυτό που κέρδισε ο Απόλλωνας φέτος είναι η σταθερότητα και στα τμήματα του όσο αφορά στα διοικητικά του. Επειδή υπήρξε σταθερότητα διοικητική σε όλα τα τμήματα για αυτό υπάρχουν οι τίτλοι.
 
Εξάλλου ο κ. Γιανναράς είναι κι ο μοναδικός που ξεκίνησε κι ολοκλήρωσε τη χρονιά τα τελευταία χρόνια, πράγμα που δείχνει και το έργο του. Πράγμα που μας αφήνει και μας ικανοποιημένους ότι αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή. Σε άλλες περιπτώσεις υπήρχαν και οικονομικά δεδομένα τα οποία ήταν δύσκολα ο κ. Γιανναράς ήθελε και το απέδειξε ότι για αυτόν δεν ήταν το οικονομικό πάνω απ’ όλα. Για αυτόν ήταν πραγματικά η δίψα του να δουλέψει μαζί μας και από τη στιγμή που το έχει αποδείξει σε μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν μπορέσουμε να είμαστε εκεί να συνεχίσουμε μαζί του.
 
«Πρέπει να τιμήσουμε αυτούς που έφτιαξαν το σωματείο μας»
 
Ζήσατε και τα δυο κύπελλα που κατέκτησε ο Απόλλωνα. Αν σας ζητούσα να μου πείτε ποιο είναι το πιο γλυκό τι θα απαντούσατε;
 
Το κάθε ένα έχει τη δική του γλύκα, τις δικές του συγκινήσεις. Και στα δυο είχα την ίδια συμμετοχή, το καθένα ήταν ξεχωριστό. Με άλλους συνεργάτες τότε, με άλλους τώρα κάθε τίτλος έχει τη δική του χαρά. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν από τους δυο. Σίγουρα όμως ο φετινός που προσφέρει στην ιστορία του Απόλλωνα για τα 60 του χρόνια για μας είναι κάτι το ιδιαίτερο.
 
Με δεδομένο ότι το μπάσκετ ουσιαστικά κρατιέται από κάποιους παράγοντες που σε σχέση με το ποδόσφαιρο δεν έχει καμιά σχέση η ανταπόδοση σε οικονομικό επίπεδο, ποιο είναι το κίνητρο για τον Ανδρέα Κκαφά να μένει τόσα χρόνια στις επάλξεις; Η αγάπη για το όνομα Απόλλωνας;
 
Σίγουρα η αγάπη για το όνομα Απόλλωνας, όμως συν αυτό υπάρχουν και οι ακαδημίες, υπάρχουν νεαρά παιδιά τα οποία με το να συμμετέχουν σε ένα άθλημα όπως είναι η καλαθόσφαιρα και να βλέπεις το γήπεδο γεμάτο από νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Για να υπάρχουν οι ακαδημίες αυτές πρέπει να υπάρχει και η πρώτη ομάδα. Είναι μια προσφορά προς την κοινωνία νιώθοντας ότι δίνεις μια άλλη επιλογή στα παιδιά στο να αθλούνται και να είναι μακριά από ναρκωτικά, διάφορα άλλα πράγματα που μπορεί να καταστρέψουν τη ζωή τους. Ενώ όταν υπάρχει η καλαθόσφαιρα και γενικά ο αθλητισμός και βάζεις τον κόσμο να αθλείται είναι μεγάλο επίτευγμα.
 
Έγινε και μια προσπάθεια στη γυναικεία καλαθόσφαιρα φέτος. Πώς είδατε τα πρώτα βήματα;
 
Πάρα πολύ καλά. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Αφροδίτη Σαρκά που ηγείται του τμήματος και πιστεύω ότι έχει πολύ μέλλον.
 
Είναι και το όνομα του περιοδικού Απόλλων Λεμεσός, τι σημαίνει η συμπλήρωση 60 χρόνων ζωής για τον Απόλλωνα αλλά και για την Λεμεσό;
 
Σημαίνει πολλά. Εξήντα χρόνια ιστορίας και ο Απόλλωνας είναι εκεί. Οι ευθύνες που βαραίνουν όλους μας για συνέχιση ακόμα 60 χρόνων και ακόμα 100 και όσο πιο πολύ γίνεται είναι τεράστιες. Πρέπει να τιμήσουμε αυτούς που έφτιαξαν το σωματείο μας και είναι ευθύνη όλων μας να κρατήσουμε τον Απόλλωνα μέσα από την υπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της ομάδας μας αλλά και γενικά όλου του φάσματος που αποτελεί τον Απόλλωνα. Είναι τεράστια η ευθύνη να σταθούμε εκεί και να κρατήσουμε τον Απόλλωνα στη ζωή από όλες τις πλευρές. Θεωρώ ότι υπάρχει αυτό το εχέγγυο διότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά την ομάδα.
 
{loadposition belowcontent}
To Top