Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο άθλος του Γιάπλονετς!(video)

Μετά και από τη περιπετειώδη πρόκριση επί της Εκράνας, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετά επεισόδια σε βάρος της διοίκησης, η ομάδα με αρκετά πεσμένο το ηθικό κληρώθηκε να αγωνιστεί στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Τσέχικη Γιάπλονετς καταφέρνοντας μετά από ένα δραματικό παιχνίδι στον επαναληπτικό να πανηγυρίσει μια σπουδαία πρόκριση για τις δεκαέξι καλύτερες ομάδες του θεσμού.
 
Μάλιστα το εισιτήριο σφραγίστηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι με τον Σοφρώνη Αυγουστή, να εξελίσσεται σε ηρώα αφού κατάφερε να αποκρούσει τις δυο τελευταίες εκτελέσεις των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, χαρίζοντας στον Απόλλωνα μια ιστορική επιτυχία.    
 
Απόλλων-Γιάπλονετς 2-1 17/9/1998
 
Παρά τα όσα διαδραματίσθηκαν στον επαναληπτικό με την Εκράνας, η ομάδα παρουσιάστηκε βελτιωμένη στον αγωνιστικό χώρο και παρότι, βρέθηκε πίσω στο σκορ κατάφερε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα κερδίζοντας με το στενό αλλά συνάμα πολύτιμο 2-1 τους Τσέχους της Γιάπλονετς, που κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα με τον Φουκάλ στο 38ο λεπτό. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Καβάζης με ένα εκπληκτικό σουτ έφερε το παιχνίδι στα ίσα και στην επανάληψη οι «κυανόλευκοι» ποδοσφαιριστές με καλύτερη πλέον ψυχολογία επιζήτησαν ένα δεύτερο τέρμα κάτι που πέτυχαν στο 67ο λεπτό με τον Κιρστέα και παρότι είχαν τις ευκαιρίες για να αυξήσουν το δείκτη δεν μπόρεσαν με αποτέλεσμα το 2-1 να παραμείνει μέχρι το τέλος δίνοντας όμως ελπίδες πρόκρισης στον Απόλλωνα το χιλίων μύρων αγωνιστικών και εξαγωνιστικών προβλημάτων, που τον ταλάνιζαν εκείνη την εποχή.    
 
Η σύνθεση: Σοφρώνης Αυγουστή, Χαράλαμπος Πίττας, Ξένιος Κυριάκου, Χρίστος Γερμανός, Χρυσόστομος Χριστοφή «Τζιούρας» Φιλλίπου Φιλλίπου, Μάριος Χαραλάμπους, Μάριος Θεμιστοκλέους (70’ Στέφανος Βοσκαρίδης), Γιώργος Καβάζης, Νεμπόσια Μλαντένοβιτς και Φλορίν Κιρστέα (80’ Χριστοφή Χριστοφής)
 
Γιάπλονετς-Απόλλων 2-1 (3-4 στα πέναλτι) 1/10/1998 
 
Στην Τσεχία, οι «κυανόλευκοι» γνώριζαν εκ των προτέρων πως θα τους περίμενε μια δύσκολη αναμέτρηση και πράγματι οι ποδοσφαιριστές της Γιάπλονετς, μπήκαν πολύ δυνατά και κατάφεραν με δυο τέρματα του Προχάνσκα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου να πάρουν προβάδισμα πρόκρισης. Παρότι πολλοί πίστεψαν πως ο Απόλλωνας δεν θα διέθετε τα ψυχικά αποθέματα για να ανταποδώσει, εντούτοις οι ποδοσφαιριστές του Νέναντ Στάροβλαχ, δεν πτοηθήκαν και πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαπεντάλεπτο στην επανάληψη μείωσαν με τον Θεμιστοκλέους, ενώ στην συνεχεία έχασαν μοναδικές ευκαιρίες για να σημειώσουν το τέρμα, που ουσιαστικά θα τους έστελνε στο επόμενο γύρο. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε την Γιάπλονετς νικήτρια με 2-1 και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση. Χωρίς δυνάμεις οι ομάδες δεν κατάφεραν να πετύχουν κάτι το ουσιαστικό και έτσι η άχαρη διαδικασία των πέναλτι έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά στην ιστορία Κυπριακής ομάδας στα Ευρωπαϊκά σαλόνια. 
 
Εκεί μίλησε η κλάση και ικανότητα του Σοφρώνη Αυγουστή, που κατάφερε να αποκρούσει τις τελευτείς δυο εκτελέσεις των Τσέχων, στέλνοντας την ομάδα του στους εφτά ουρανούς και ταυτόχρονα στην επόμενη φάση του θεσμού. 
 
Διαδικασία των πέναλτι : 
 
Προχάσκα  1-0
Σπόλιαριτς 1-1 
Νέκας  2-1
Παπαβασιλείου 2-2
Σκούχραβυ 3-2
Καβάζης 3-3
Μπαρντέσκα (απόκρουση Αυγουστή)
Γερμανός (απόκρουση Γίαννος)
Μπένικα (απόκρουση Αυγουστή)
Μ Χριστοφή (απόκρουση Γίαννος)
Γίρουσεκ (απόκρουση Αυγουστή)
Μλαντένοβιτς 3-4 
 
Η σύνθεση μας: Σοφρώνης Αυγουστή, Ξένιος Κυριάκου, Γιώργος Κάης, Δώρος Αρέστη, Φιλλίπου Φιλλίπου, Μιλέγκο Σπόλιαριτς, Μάριος Θεμιστοκλέους (66’ Χριστοφή Χριστοφής), Στέφανος Βοσκαρίδης (73’ Νικόδημος «Νίκκι» Παπαβασιλείου), Νεμπόσια Μλαντένοβιτς, (70’ Χρίστος Γερμανός) και Γιώργος Καβάζης
 
{youtube}-hpgzhZzNpc{/youtube}
 
 
*Τα βιντεογραφήματα είναι επεξεργασμένα από τον φίλο, συνεργάτη και αγνό υποστηρικτή της ομάδας μας, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον ευχαριστούμε θερμά, που μας παρέχει το αρχείο του.
 
{loadposition belowcontent}
 
To Top