ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σούπερ Καπ ενόψει…

Η επιτυχημένη παρουσία τους στην περσινή αγωνιστική περίοδο, φέρνει τις ομάδες του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα να ανοίγουν τη νέα καλαθοσφαιρική χρονιά, με τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ.

 

Το βράδυ της Παρασκευής (24/10/14, 19:00), στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» της Λάρνακας, ο περσινός πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει τον κυπελλούχο Απόλλωνα, με στόχο την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς και της εισόδου τους με το δεξί στην αγωνιστική περίοδο 2014-15.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας καλαθοσφαιρικής χρονιάς, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης (21/10/14) συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των δύο διαγωνιζομένων σωματείων. Κοινή συνισταμένη από όλους ήταν η ευχή για καλύτερες ημέρες στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, με την επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες και την παρουσία περισσοτέρων Κύπριων αθλητών στο παρκέ.

Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο πρόεδρος της ΚΟΚ Γιώργος Χρυσοστόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της Ασπίδας «Μάριος Παλάλας», επισημαίνοντας την προσπάθεια που γίνεται για συμφωνία με τη Cytavision, ώστε να μεταδοθούν απευθείας όχι μόνο το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ, αλλά και αριθμός αγώνων του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ. Αφού ευχαρίστησε τη βασική χορηγό της Ομοσπονδίας, εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ, και τους υποστηρικτές CYTA, Presse Café, Anastasiou Awards, ευχήθηκε στις διαγωνιζόμενες ομάδες καλή επιτυχία και καλή χρονιά σε όλους, μακριά από κρούσματα βίας και συμβολή όλων των εμπλεκόμενων στην αποτροπή επεισοδίων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Μάριος Χαραλάμπους και ο υπεύθυνος του καλαθοσφαιρικού Απόλλωνα Ανδρέας Κκαφφάς, οι οποίοι με τη σειρά τους ευχήθηκαν να διεξαχθεί ένας καλός αγώνας, ο καλύτερος να κερδίσει, ενώ ο κ. Κκαφφάς πρόσθεσε πως και οι δύο ομάδες πρέπει να επιδείξουν πνεύμα αθλητοπρέπειας, ούτως ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του Μάριου Παλάλα, ο οποίος άφησε τη δική του σφραγίδα στην κυπριακή καλαθόσφαιρα.

Ο προπονητής του Απόλλωνα Κρις Χουγκάζ, χαρακτήρισε τιμή την επιστροφή του στις τάξεις της ομάδας της Λεμεσού και σημείωσε πόσο σημαντική είναι για την κυπριακή καλαθόσφαιρα η υποχρεωτική παρουσία τουλάχιστον 6 Κύπριων αθλητών στο ρόστερ των ομάδων, καθώς θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο Κύπριος καλαθοσφαιριστής και να του δοθούν οι ευκαιρίες για να βελτιωθεί, για το καλό και της Εθνικής Ομάδας. Σε ό,τι αφορά το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ ο κ. Χουγκάζ το χαρακτήρισε ως έναν αγώνα προετοιμασίας, στον οποίο θα συνεχιστεί η προσπάθεια απόκτησης ομοιογένειας, αφού το ρόστερ συμπληρώθηκε πολύ πρόσφατα.

Από την πλευρά του ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι η ιστορία του ΑΠΟΕΛ τον υποχρεώνει να διεκδικεί κάθε τίτλο, και αυτός είναι ο βασικός στόχος τους και στον αγώνα της Παρασκευής. Σημείωσε την καθυστερημένη έναρξη της προετοιμασίας και το ότι η ομάδα του δεν είναι 100% έτοιμοι, ενώ θεωρεί πως θα έχει στη διάθεσή του τον Ρόμπερσον, ο οποίος έμεινε εκτός των τελευταίων φιλικών λόγω τραυματισμού. Σημειώνουμε ότι οι δύο προπονητές ευχήθηκαν καλή επιτυχία ο ένας στον άλλο και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το νέο πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικό και την ευχή ο κόσμος να έρθει κοντά στο άθλημα και να βοηθήσει τις ομάδες, χωρίς έκτροπα.

Οι αρχηγοί των δύο ομάδων, Ράσελ Γουόκερ για τον Απόλλωνα και Γιώργος Νεοφύτου για τον ΑΠΟΕΛ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς, παρά το ότι δεν είναι 100% έτοιμοι, ευχόμενοι για ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο Νεοφύτου πρόσθεσε τη σημαντικότητα της παρουσίας 6 Κυπρίων παικτών στις ομάδες και κάλεσε τους συμπατριώτες μας καλαθοσφαιριστές να δουλέψουν σκληρά, ν’ αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται, γιατί κερδισμένοι θα είναι μόνο οι ίδιοι.

Ασπίδα Μάριος Παλάλας

Τη φετινή χρονιά συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την αδόκητη απώλεια ενός νεαρού διεθνούς καλαθοσφαιριστή μας, του Μάριου Παλάλα. Τιμώντας τη μνήμη του η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αφιέρωσε σε πενταετή διάρκεια το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Ασπίδα Μάριος Παλάλας». Η ομάδα που θα το κατακτήσει περισσότερες φορές θα βάλει την ασπίδα στη βιτρίνα της. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν τέσσερις διαφορετικές νικήτριες, ο ΑΠΟΕΛ, η ΕΘΑ, ο Κεραυνός και η ΑΕΚ. Σε περίπτωση που την Παρασκευή νικητής είναι ο ΑΠΟΕΛ, τότε θα κατακτήσει μόνιμα την ασπίδα. Αν νικητής είναι ο Απόλλωνας, τότε -κατά πάσα πιθανότητα- ο συγκεκριμένος θεσμός με την ίδια ονομασία θα μεταφερθεί και στη νέα χρονιά. Επίσης, το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ θα είναι αφιερωμένο στο πρόγραμμα της ΚΟΚ «Παίζω με κανόνες, οδηγώ με κανόνες».

Ιστορικό
Ο θεσμός του Σούπερ Καπ μπήκε στις διοργανώσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης από το 1985, ως Ασπίδα Ανεξαρτησίας, με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας και της κυπελλούχου ομάδας. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα κατακτά το ντάμπολ, τότε τη δεύτερη θέση στο Σούπερ Καπ παίρνει η φιναλίστ του τελικού κυπέλλου. Πολυνίκεις του θεσμού είναι οι δύο γαλαζοκίτρινες ομάδες, του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ, οι οποίες έχουν βάλει στη βιτρίνα τους το τρόπαιο του Σούπερ Καπ από 8 φορές. Ο ΑΠΟΕΛ είναι και η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε Σούπερ Καπ, καθώς η φετινή του θα είναι η 15η. Για τον Απόλλωνα είναι η 3η φορά που μετέχει σε Σούπερ Καπ, έχοντας έναν τίτλο και έναν χαμένο αγώνα.

ΑΠΟΕΛ και Απόλλων συναντήθηκαν άλλη μία φορά σε αγώνα ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ, και μάλιστα προερχόμενοι από τις ίδιες κατακτήσεις τίτλων όπως και φέτος. Το 2002 οι «γαλαζοκίτρινοι» ήταν οι πρωταθλητές και οι «κυανόλευκοι» οι κυπελλούχοι. Σύμπτωση, επίσης, το ότι στον τελικό κυπέλλου της συγκεκριμένης χρονιάς όπως και της φετινής ανταγωνίστηκαν οι δυο τους και όπως το 2002 έτσι και το 2014 το τρόπαιο του κυπελλούχου πανηγύρισε ο Απόλλωνας.

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των κερκίδων, κατόπιν σύσκεψης με την Αστυνομία, αποφασίστηκε όπως την κεντρική κερκίδα καταλάβουν οι φίλοι του Απόλλωνα και την απέναντι οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ. Στις δύο ομάδες δόθηκαν μόνο από 100, τα οποία θα διανεμηθούν στις Ακαδημίες των δύο σωματείων.

Από: http://www.basketball.org.cy

 

{loadposition belowcontent}

To Top