ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ήταν 6 Ιανουαρίου του 2006!(video)

Συμπληρώνονται σήμερα (6/1) δέκα χρόνια από τότε που ο Γκαμπόρ Ζαβάντσκι έφυγε τόσο άδικα από την ζωή!

Ήταν 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων του 2006, όταν η είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ο τότε 31χρονος Ούγγρος ποδοσφαιριστής μας, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, γεγονός που άφησε άφωνη όλη την κοινότητα της Κύπρου, ενώ στο πένθος βυθίστηκε όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος.

Από την αυτοψία που ακολούθησε, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. O Γκάμπορ Ζαβάντσκι ήταν το χαμογελαστό παιδί του Απόλλωνα. Και μπορεί να «κοιμήθηκε» σε ηλικία μόλις 31 ετών, αλλά πάντα ήταν για όλους και αυτό επιβεβαιώνεται με τις πράξεις του ένα… παιδί.

Στο επίσημο περιοδικό της ομάδας μας «ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ» είχε αναφέρει μετά που αποκτήθηκε πως ήταν πολύ ευαίσθητος και πως συγκινείτο εύκολα, αλλά και πως δε θα ήθελε να εγκαταλείψει την ομάδα μας παρά μόνο όταν αυτή δεν θα τον ήθελε.

Είχε δηλώσει τότε πως τον τελευταίο καιρό -πριν αναχωρήσει για τη γειτονιά των αγγέλων- παρακολουθούσε δια αλληλογραφίας μαθήματα της νομικής επιστήμης, αποδεικνύοντας πως διψούσε για ζωή και δεν το φόβιζε το ρίσκο ούτε οι δυσκολίες που ενδεχομένως να παρουσιάζονταν παίρνοντας ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Δάκρυσε για τελευταία φορά την πρώτη φορά που έμεινε εκτός αποστολής σε αγώνα του Απόλλωνα και αγωνίστηκε με την εφηβική ομάδα.

Ο άτυχος ποδοσφαιριστής, βρέθηκε τότε εκτός αποστολής (λόγω τραυματισμού) για τον αγώνα της ομάδας του κόντρα στο ΘΟΪ στο πλαίσια της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Ο Γκάμπορ «κοιμήθηκε» και εγκατέλειψε σύζυγο και δύο δίδυμα αγοράκια. Ο επίλογος της τραγωδίας του θανάτου του γράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Ο Ούγγρος ποδοσφαιριστής κηδεύτηκε στη Βουδαπέστη και τον ύστατο αποχαιρετισμό στον Γκάμπορ έδωσαν εκ μέρους του Απόλλωνα, ο Φρέντι Τζον Πολ, ο προπονητής Μπερντ Στάγκε και οι συμπαίκτες του Κρίστης Θεοφίλου, Μπογκτάν Αντόνε και Άλες Χβαλόφσκι, οι πρώην συμπαίκτες του στην Φερεντσβάρος, πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου και της αθλητικής ηγεσίας της Ουγγαρίας, καθώς και εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι. Ως σημαντικότερη αξία στη ζωή θεωρούσε την υγεία. Τι τραγική ειρωνεία;

Στους παίκτες ανακοινώθηκε ένα σαββατιάτικο πρωινό μόλις έγινε αποδεκτό το γραπτό αίτημα του Απόλλωνα για αναβολή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σωματείου, ανδρών, νέων και παίδων, που θα διεξάγονταν.

Ο Γκάμπορ ανήκε στο δυναμικό του Απόλλωνα από τον Ιανουάριο του 2005. Είχε αποκτηθεί στην χειμερινή μετεγγραφική περίοδο 2004-2005, με εισήγηση του τότε προπονητή της ομάδας Γιαννάκη Γιαγκουδάκη. Προτού έρθει στον Απόλλωνα, είχε αγωνιστεί στις Φερεντσβάρος, ΜΤΚ Βουδαπέστης και Ντούναφερ.

Ήταν μεσοεπιθετικός, αλλά στο δεύτερο μισό της περιόδου 2004-2005, χρησιμοποιήθηκε αδιαμαρτύρητα και με μεγάλη επιτυχία σε ρόλο λίμπερο από τον προπονητή Μπερντ Στάγκε. Βοήθησε μάλιστα την ομάδα να αποφύγει τις περιπέτειες στον τότε μαραθώνιο του πρωταθλήματος. Αυτό το παιδί μάλαμα, στην περίοδο 2005-2006 είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, ωστόσο ποτέ δε δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα.

Η τελευταία φορά που αγωνίστηκε με τη φανέλα του Απόλλωνα ήταν στις 4 Ιανουαρίου του 2006 στον αγώνα κυπέλλου με την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς. Είχε περάσει αλλαγή στη θέση του Πολωνού Ράντεκ Μίχαλσκι στο 71ο λεπτό.

{youtube}ARRFknuCKas{/youtube}

{youtube}iFuqaA-6kRE{/youtube}

 

To Top