ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα Θρυλικά αδέλφια που έγραψαν ιστορία!

Στη διαδρομή των τελευταίων έξι δεκαετιών έχουν περάσει από τον Απόλλωνα σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, με κάποιους εξ αυτών να συνδέονται και με δεσμούς αίματος.

Το www.apollon.365.com γυρνάει το ρολόι του χρόνου πίσω και σας θυμίζει χρονολογικά τα τέσσερα θρυλικά αδέλφια στην ιστορία του Απόλλωνα, τα αδέλφια Βασιλειάδη, Γιολίτη, Ιωσηφίδη και Χριστοφή που άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο έκαναν επιτυχημένη καριέρα στο ποδόσφαιρο και δη με τα χρώματα του Απόλλωνα.

Αδέλφια Βασιλειάδη: Γιαννάκης και Κωστάκης αποτέλεσαν για μια 12ετία βασικά και αναντικατάστατα στελέχη του Απόλλωνα ενώ την περίοδο 1970/71 και ο μικρότερος αδελφός Κόκος, αποτέλεσε μέλος του έμψυχου υλικού του Απόλλωνα.

Γιαννάκης Βασιλειάδης: Ο μεγαλύτερος εκ των τριών αδελφών που υπηρέτησαν πιστά την ομάδα μας αγωνίστηκε για 14 συναπτά έτη στη θέση του μέσου αλλά και του λίμπερο, (1957/58-1970/71).

Πανέξυπνος και με εξαιρετικό διάβασμα του παιχνιδιού διατηρούσε πολύ καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα αφού κατάφερε να σκοράρει 22 γκολ με τη φανέλα του Απόλλωνα! Σημεία αναφοράς το χατ-τρικ που πέτυχε κόντρα στο ΑΠΟΕΛ στο παλαιό ΓΣΠ σε ένα παιγνίδι πρωταθλήματος που τελικά χάσαμε με 6-5 (!) καθώς επίσης και ο αγώνας κυπέλλου την περίοδο 1964/65 όταν σε μονό αγώνα, πάλι στο παλαιό ΓΣΠ, πετύχαμε επική ανατροπή αποκλείοντας το ΑΠΟΕΛ με 4-5 ενώ βρισκόμασταν πίσω στο σκορ με 4-0, με πρωταγωνιστές τον Γιαννάκη και τον Κωστάκη Βασιλειάδη που πέτυχαν από δύο και ένα γκολ αντίστοιχα!

Ο Γιαννάκης Βασιλειάδης πανηγύρισε τα πρώτα δύο κύπελλα με τον Απόλλωνα ενώ είχε και 2 συμμετοχές στην Ευρώπη αγωνιζόμενος κόντρα στην Στάνταρ Λιέγης και Βάσας Βουδαπέστης.

Κωστάκης Βασιλειάδης: Ο Κωστάκης Βασιλειάδης είναι ο κορυφαίος Κύπριος σκόρερ στην ιστορία του Απόλλωνα πετυχαίνοντας 76 γκολ για το θεσμό του πρωταθλήματος καταφέρνοντας συνάμα να αναδειχθεί και 1ος σκόρερ του ΑΠΟΛΛΩΝΑ 5 φορές, επίτευγμα μοναδικό.

Αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ-φορ και ήταν επιθετικός περιοχής με πολύ καλές τοποθετήσεις και οξεία αίσθηση του γκολ και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φορ περιοχής του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε στον Απολλωνα από το 1959/60-1972/73 για 14 συναπτά έτη και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του παγκυπρίου πρωταθλήματος την περίοδο 1970/71 με 11 γκολ ενώ η πιο παραγωγική του χρονιά ήταν το 1966/67 με 17 γκολ. Ωστόσο, το σημαντικότερο τέρμα της καριέρας του το πέτυχε κόντρα στην Στάνταρ Λιέγης στην βαριά ήττα της ομάδας μας με 5-1, στο πλαίσιο του Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στις 21/9/1966 αφού αποτελεί το πρώτο ιστορικό ευρωπαϊκό γκολ της ομάδας μας.

Κατέκτησε με τον Απόλλωνα δύο κύπελλα έχοντας και 4 συμμετοχές στην Ευρώπη ενώ βρίσκεται στην 3η θέση των σκόρερ του Απόλλωνα όλων των εποχών πίσω από τον Ούκας Σόσιν με 96 και τον μάγο Μιλένκο Σπόλιαριτς με 116 γκολ!

Κόκος Βασιλειάδης: Ο μικρότερος των αδελφών Βασιλειάδη παρά το γεγονός ότι δεν έχει να επιδείξει τη ζηλευτή καριέρα και τα επιτεύγματα των μεγαλύτερων αδελφών του εντούτοις αγωνίστηκε στην ομάδα μας για δύο περιόδους, 1970/71-1971/72 στη θέση του κεντρικού αμυντικού και βοήθησε κι αυτός με το δικό του τρόπο, την δεκαετία του ’70, την ομάδα μας στην προσπάθεια της να ανεβάσει επίπεδο και να μπει σφήνα στους μεγάλους του κυπριακού ποδοσφαίρου.

 

Αδέλφια Γιολίτη: Αγωνίστηκαν αμφότεροι για 11 χρόνια στο Θρύλο έχοντας κοινή παρουσία με τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας την περίοδο 1968/69-1974/75.

Πανίκος Γιολίτης: Ένας από τους καλύτερους επιτελικούς μέσους στην ιστορία του Απόλλωνα, υπηρέτησε στις τάξεις του θεού για 11 συναπτά έτη από την περίοδο 1964/65-1974/75 πετυχαίνοντας και 12 γκολ στο θεσμό του πρωταθλήματος.

Αεράτος ποδοσφαιριστής, ντελικάτος συνδύαζε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, οξυδέρκεια και μυαλό αποτελώντας τον ιθύνων νου της ομάδας μας για μια δεκαετία.Αναδείχτηκε δύο φορές κυπελλούχος, έχοντας μάλιστα σημειώσει ένα εκ των τεσσάρων τερμάτων κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα στον τελικό που διεξήχθηκε στις 26 Ιουνίου 1966 ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ο Πανίκος Γιολίτης είχε 3 συμμετοχές στην Ευρώπη με τον Απόλλωνα ενώ αγωνίστηκε και 4 φορές με την Εθνική Κύπρου.

Χριστάκης Γιολίτης: Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και ο Χριστάκης αγωνιζόταν κι αυτός στο χώρο του κέντρου περισσότερο όμως ως ανασταλτικός μέσος ή οχτάρι. Κατάπινε αμέτρητα χιλιόμετρα στο γήπεδο ενώ ενίοτε έκοβε, οργάνωνε και πολλές φορές σκόραρε για την ομάδα μας.Υπηρέτησε κι αυτός τον Απόλλωνα, όπως και ο αδελφός του Πανίκος, για 11 συναπτά έτη από την περίοδο 1964/65-1974/75 με τον Χριστάκη να έχει όμως πιο αυξημένη την αίσθηση του γκολ σε σύγκριση με τον αδελφό του αφού κατάφερε να πετύχει 34 γκολ στο θεσμό του πρωταθλήματος με αποκορύφωμα την ποδοσφαιρική περίοδο 1972/73, όταν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας μας με 11 τέρματα.

 

Αδέλφια Ιωσηφίδη: Τα δίδυμα αδέλφια του Απόλλωνα είχαν κοινή παρουσία στον Απόλλωνα την περίοδο 1990/91 και 1991/92 χρονιές που η ομάδα μας κατέκτησε ισάριθμους τίτλους σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία και των δύο στην ενδεκάδα του νικηφόρου «τελικού» πρωταθλήματος κόντρα στην Ανόρθωση την περίοδο 1990/91 αλλά και του τελικού κυπέλλου το 1992 όταν η ομάδα μας κέρδισε 1-0 στο Τσίρειο την Ομόνοια και πανηγύρισε τον 4ο τίτλο κυπέλλου στην ιστορία της.

Γιώργος Ιωσηφίδης: Ένας από τους πιο σταθερούς σε αξία και προσφορά παίκτες της χρυσής πενταετίας του Απόλλωνα με τρομερή εκρηκτικότητα και ικανότητα στο ένας εναντίον ενός αποτελούσε ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε προπονητή αγωνιζόμενος με επιτυχία σε δύο θέσεις αυτή του μέσου και αυτή του δεξιού μπακ-χαφ. Φόρεσε τη φανέλα με το θεό Απόλλωνα στο στήθος για 15 έτη από την περίοδο 1985/86-2002/03 με μια μικρή διακοπή τριών ετών όπου αγωνίστηκε στην Ανόρθωση την περίοδο 1998/99-2000/01. Αναδείχτηκε δύο φορές πρωταθλητής και δύο φορές κυπελλούχος με την ομάδα μας πετυχαίνοντας και 22 γκολ στο θεσμό του πρωταθλήματος ενώ αγωνίστηκε και 4 φορές με την Εθνική Κύπρου.

Ο Γιώργος Ιωσηφίδης αγωνίστηκε 22 φορές στην Ευρώπη με την ομάδα μας και βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη πίσω από τον Πάμπο Πίττα και τον Μάριο Χαραλάμπους έχοντας μάλιστα σημειώσει και ένα εκ των τριών τερμάτων στο Τσίρειο κόντρα στη μεγάλη Ίντερ Μιλάνου στις 3 Νοεμβρίου, 1993 στο πλαίσιο του κυπέλλου Ουέφα σκοράροντας απέναντι στον Ζένγκα με απίθανη κεφαλιά ισοφαρίζοντας τον αγώνα σε 3-3.

Χρήστος Ιωσηφίδης: Πολύ καλός ποδοσφαιριστής και ο Χρήστος Ιωσηφίδης και παρά το γεγονός ότι η καριέρα του στον Απόλλωνα δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη και μεγάλη σε διάρκεια όσο του αδελφού του εντούτοις αγωνιζόμενος στην ομάδα μας για δύο περιόδους, 1990/91-1992/93, στη θέση του μέσου πανηγύρισε ισάριθμους τίτλους.Πέτυχε 5 γκολ στο θεσμό του πρωταθλήματος με σημείο αναφοράς το αλησμόνητο γκολ που πέτυχε την περίοδο 1990/91 στη «μάχη των μαχών» κόντρα στην Ανόρθωση στο Τσίρειο σκοράροντας το τρίτο γκολ σφραγίζοντας τη νίκη τίτλου για την ομάδα μας με 3-1.

 

Αδέλφια Χριστοφή: Οι «παπύρες», όπως ήταν το προσωνύμιο τους, ήταν συμπαίκτες στον Απόλλωνα για τρεις περιόδους 1992/93-1994/95 και μαζί πανηγύρισαν το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία του Απόλλωνα, την περίοδο 1993/94.

Πάμπος Χριστοφή: Ο μικρότερος «παπύρας» αγωνίστηκε στην ομάδα μας για 9 χρόνια, (1988/89-1996/97), και δίκαια θεωρείται ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες του Θρύλου την δεκαετία του ’90 και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους της γενιάς του.Ποδοσφαιριστής τσαμπουκάς με ασίγαστο πάθος και νεύρο, θηρίο ανήμερο, έκλεβε, μάρκαρε και έφερνε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή του ανέθετε ο προπονητής.

Πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο με την κυανόλευκη φανέλα σημειώνοντας 6 γκολ σε αγώνες πρωταθλήματος και έντονα χαραγμένο στη μνήμη των οπαδών μας είναι το σημαντικό γκολ που πέτυχε στην καθοριστική αναμέτρηση κόντρα στην Ανόρθωση την περίοδο 1990/91 στο Τσίρειο ανοίγοντας το δρόμο προς τη νίκη και την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία της ομάδας μας σκοράροντας με κεφαλιά.Ολοκλήρωσε την καριέρα του έχοντας 10 συμμετοχές στην Ευρώπη με τον Απόλλωνα ενώ αγωνίστηκε και 5 φορές με το εθνόσημο στο στήθος.

Χριστάκης Χριστοφή: Ο έτερος «παπύρας», Χριστάκης Χριστοφή, αποκτήθηκε από τον Άρη το καλοκαίρι του 1992 και υπηρέτησε τον Απόλλωνα για τρεις περιόδους, (1992/93-1994/95), πετυχαίνοντας 2 γκολ στο θεσμό του πρωταθλήματος ενώ είχε και 7 συμμετοχές με τον Απόλλωνα στην Ευρώπη.Φιλότιμος μεσοεπιθετικός με γλυκό αριστερό πόδι και ποδοσφαιριστής με ανεξάντλητες δυνάμεις, όργωνε το γήπεδο και έδινε πάντα τον καλύτερο του εαυτό για την ομάδα μας βάζοντας κι αυτός το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του δεύτερου πρωταθλήματος στην ιστορία μας την περίοδο 1993/94.

 

To Top