ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκληματικό φάουλ που έμεινε στην ιστορία!(video)

Στις 22 Φεβρουαρίου, 1992 στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος αναμετρήθηκαν στο Τσίρειο στάδιο Απόλλωνας και Ανόρθωση. Η «μεγάλη κυρία» βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 40 βαθμούς, 1 βαθμό μπροστά από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ και αγωνιζόταν κόντρα σε ένα Απόλλωνα που ήταν αδιάφορος βαθμολογικά και έπαιζε μόνο για το γόητρο του.

Όσοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση αυτή, δεν μπορούν ποτέ να βγάλουν από τη μνήμη τους την ελεεινή και απόλυτα αντιαθλητική ενέργεια του Σπύρου Καστάνα, εικόνα που ακόμα και τώρα, μετά από 24 χρόνια προκαλεί αποτροπιασμό!

Για τους νεότερους, ο Σπύρος Καστάνας αγωνίστηκε σε Εθνικό Άχνας και Ανόρθωση και ήταν ένας από τους πιο σκληρούς κεντρικούς αμυντικούς στη δεκαετία του ’90, ένας αμυντικός «δρεπάνι» και φανατικός λάτρης του σλόγκαν «η μπάλα περνά, ο παίκτης δεν περνά με τίποτα!».

Το παιχνίδι είχε μεγάλο φανατισμό και από την αρχή του αγώνα στο γήπεδο «έπεφταν κορμιά» με κύριο στοιχείο το πάθος, τη δύναμη και το νεύρο. Το παιγνίδι κυλούσε στο 0-0 όταν στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γιώργος Ιωσηφίδης φεύγοντας σαν σφαίρα από το κέντρο του γηπέδου και αφού πέρασε σαν «σταματημένο» τον Καστάνα, σκόραρε το τελικό 1-0 μέσα σε αποθέωση.

Η φάση εξελίχτηκε αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ στη τελευταία φάση του αγώνα όταν ο Καστάνας, ξεπερνώντας κάθε όριο αντιαθλητικής συμπεριφοράς, σε μια απλή διεκδίκηση της μπάλας κοντά στη μεσαία γραμμή, σώριασε τον Χρήστο Ιωσηφίδη, (δίδυμο αδελφό του σκόρερ του αγώνα), στο έδαφος με μια κίνηση που θα ζήλευε ακόμα και ο καλύτερος καρατίστας και κάνοντας ένα φάουλ το οποίο δίκαια θεωρείται ίσως το πιο σκληρό που έγινε ποτέ στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου!

Ο «ποδοσφαιριστής» της Ανόρθωσης αδιαφορώντας πλήρως για την πορεία της μπάλας με ένα τρομερό σε δύναμη λάκτισμα κτύπησε τον Χρήστο Ιωσηφίδη που σωριάστηκε στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους με τον ίδιο να σηκώνει τα χέρια ψηλά προσποιούμενος την αθώα περιστερά!

Το όλο αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Καστάνας για την «εγκληματική» του ενέργεια ούτε παρατήρηση δεν δέχτηκε από τον διαιτητή του αγώνα σε μια φάση που θα μπορούσε ακόμα και να συλληφθεί από την αστυνομία για απόπειρα ανθρωποκτονίας!

Για την ιστορία, η ήττα αυτή της Ανόρθωσης από τον Απόλλωνα αποδείχτηκε καθοριστική αφού την «γκρέμισε» από την πρώτη θέση και ανέβασε το ΑΠΟΕΛ το οποίο παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος!

Ο Απόλλωνας στην επόμενη αγωνιστική κόντρα στο πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ μέσα στο Μακάρειο στάδιο, έδειξε συνέπεια και συνέχεια, αγωνίστηκε με το ίδιο πάθος και υποχρέωσε το ΑΠΟΕΛ σε οδυνηρή ισοπαλία καταφέρνοντας μάλιστα να σώσει τον ένα βαθμό στις καθυστερήσεις του αγώνα!

 

To Top