ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θρυλικές ημερομηνίες, παιχνίδια σταθμοί και γκολ ορόσημα!

Τα 62 χρόνια λαμπρόχρονης ιστορίας κλείνει σήμερα ο Σύλλογος μας! Μισό αιώνα και βάλε που η ομάδα μας κοσμεί τα κυπριακά γήπεδα προσφέροντας στο φίλαθλο της κοινό σπουδαίες συγκινήσεις και τίτλους!

Η ιστοσελίδα μας γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και σας παρουσιάζει τα ιστορικότερα παιχνίδια και γκολ (βάσει αριθμών) της Θρυλικής μας ομάδας!

Ο πρώτος αγώνας

Η πρώτη εμφάνιση της ομάδας μας στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας του κυπριακού ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1957 στο γραφικό ΓΣΖ της Λάρνακας με αντίπαλο την ΕΠΑ σε ένα παιχνίδι εντυπωσιακό όπου οι δυο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες με σκορ 3-3 . Τα γκολ του Θρύλου σημείωσαν οι Κονναρής, Περεντός και Κρυστάλλης.
Το πρώτο γκολ

Σημειώθηκε από τον Κονναρή στο 7’ της αναμέτρησης με την ΕΠΑ στο ΓΣΖ στις 27 Οκτωβρίου του 1957 και στην ισοπαλία της ομάδας μας με σκορ 3-3.

Η πρώτη νίκη

Εντυπωσιακή ήταν η πρώτη επιτυχία του Θρύλου στα μεγάλα σαλόνια. Παρότι έπρεπε να περάσουν έξι αγωνιστικές για να γευτούμε την πρώτη μας νίκη εντούτοις αυτή ήρθε με εντυπωσιακό τρόπο! Στις 5 Ιανουαρίου του 1958 στο ιστορικό ΓΣΟ η ομάδα μας επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 5-2 της Νέας Σαλαμίνας σε ένα αγώνα όπου ο τεράστιος Πανίκος Κρυστάλλης σημείωσε χατ-τρικ. Τα άλλα δύο γκολ πέτυχε ο Παναγιώτου.

Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη!

Αυτή σημειώθηκε στο θεσμό του Κυπέλλου στις 5 Ιανουαρίου του 1977 στο Τσίρειο στάδιο. Η ομάδα μας στον πρώτο γύρο του συγκεκριμένου θεσμού διέσυρε τον ΑΣΟΒ Βατυλής με 13-1!!! Τα γκολ για την ομάδα μας πέτυχαν οι Σωτηρίου(4), Στυλιανού(3), Μοράρης (2) Βάλτερ(2) Αγιομαμίτης και Ζαχαρίας.  Παράλληλα στο θεσμό του πρωταθλήματος η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ήταν με 9-1 και εμφανίστηκε τρεις φορές! Η πρώτη ήταν με τον ΑΠΟΠ στο ΓΣΟ στις 30 Οκτωβρίου του 1966 με σκόρερ του Βασιλειάδη (4) Γιολίτη (2) Άντρο Κωνσταντίνου (2) και Παναγίδη. Οι άλλες δύο φορές σημειωθήκαν την ίδια ποδοσφαιρική περίοδο με την ακριβώς ομάδας και αυτή ήταν η Ομόνοια Αραδίππου. Στο Τσίρειο σταδιο στις 31 Δεκεμβρίου του 1988 με σκόρερ τους Γ Ιωάννου (4), Πίττα (2) Γιαγκουδάκη, Άνταμτσικ και Σιακόλα και στο κοινοτικό γήπεδο της Αραδίππου στις 9 Απριλίου του 1989 με τον Γ Ιωάννου να σημειώνει και πάλι 4 γκολ ενώ τα υπόλοιπα πέτυχαν οι Χριστοδόυλου(3) και Πίττας (2).

1960-apol-3-eba-1

Ο 100ος και ο 1000ος

Αγώνες σταθμοί για την ομάδα μας ήταν επίσης ο 100ος στις 9 Φεβρουαρίου του 1963 στο ΓΣΟ όπου η ομάδα μας εξήλθε ισόπαλη με σκορ 2-2 κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο 1000ος αγώνας έλαβε χωρά στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» στις 4 Οκτωβρίου του 1998 όπου χάσαμε με 3-1 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια ομάδα της Ανόρθωσης

Το 100ο, το 1000ο και το 2000ο…

Ο Γιαννάκης Περεντός ήταν ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε το 100ο γκολ για την ομάδα μας στις 16 Απριλίου του 1961 στο ΓΣΟ και στην ήττα από την ΕΠΑ με το «αγγλικό» 3-4. Το 1000ο σημειώθηκε από τον Γιαννάκη Ιωάννου, στην επιβλητική νίκη του Θρύλου επί της Ανόρθωσης στο Τσίρειο στάδιο με 5-0 στις 8 Μαρτίου του 1987. Ο Πολωνός αρχισκόρερ Λούκας Σόσιν ήταν αυτός που σημείωσε το 2000ο γκολ της ομάδας μας στις 11 Μαρτίου του 2006 και στο 5-1 επί της ΑΠΕΠ στο Τσίρειο στάδιο!

Ο πρώτος με «καρέ» τερμάτων

Ο σπουδαίος επιθετικός Κωστάκης Βασιλειάδης ο οποίος κατέχει και το τίτλου του πρώτου «κυανόλευκου» Κύπριου σκόρερ όλων των εποχών ήταν αυτός που σημείωσε πρώτος και τέσσερα γκολ σε ένα αγώνα! Στην Πάφο και στην αναμέτρηση με τον ΑΠΟΠ στις 30 Οκτωβρίου του 1966 ο Κωστάκης βρήκε στόχο 4 φορές στην επιβλητική νίκη του Θρύλου με 1-9 ενώ έπραξε το ίδιο και στις 10 Απριλίου του 1970 στο ΓΣΟ και στη νίκη της ομαδας μας με 6-0 επι του ΑΣΙΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος Κωστάκης Βασιλειάδης ήταν και ποδοσφαιριστής που σημείωσε και το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ της ομάδας μας κόντρα στην Σταντάρ Λιέγης και στην ήττα εκτός έδρας με 5-1.
Μετά τον Βασιλειάδη ακολούθησαν άλλοι 8 ποδοσφαιριστές που πέτυχαν «καρέ» σε ένα αγώνα. Πρόκειται για τους Άντρο Κωνσταντίνου, Γιώργο Τέμπλαρ, Γιαννάκη Ιωάννου (δυο φορές) Μιλέγκο Σπόλιαριτς, Σλάτζαν Τσέποβιτς, Νικόδημο Παπαβασιλείου, Λούκα Σόσιν και Μίλιαν Μιρτάκοβιτς.

56-57-apol-7-panel-3

Αήττητη σεζόν…

Η μοναδική σεζόν όπου η ομάδα μας κατάφερε να μην χάσει ούτε σε ένα παιχνίδι ήταν την ποδοσφαιρική περίοδο 2005-2006 κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο του πρωταθλήματος. Η Θρύλος τερμάτισε στην πρώτη θέση έχοντας 64 βαθμούς με 19 νίκες και 7 ισοπαλίες! Το αήττητο της ομάδας μας τερματίστηκε μόλις την 2η αγωνιστική της επόμενης σεζόν και στην ήττα στο ΓΣΠ από τον ΑΠΟΕΛ με 1-0 στις 28 Αυγούστου του 2006.
Η πρώτη διεθνής «κυανόλευκη» νίκη!

Η ομάδα μας στις 4 Οκτώβριου του 1957 έδωσε τον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα στην ιστορία της αντιμετωπίζοντας σε φιλική αναμέτρηση την γειτονική Μακάμπι Χάϊφα η οποία βρισκόταν σε περιοδεία στο νησί μας. Οι Ισραηλινοί αφού προηγουμένως κέρδισαν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια με 5-0 και 5-1 αντίστοιχα καθώς και την μεικτή τους ομάδα με 5-2 ήρθαν στο ΓΣΟ για να κλείσουν την σειρά των φιλικών του με ακόμη μια νίκη! Ωστόσο λογάριασαν χωρίς τον Πανίκο Κρυστάλλη και την παρέα του. Μπροστά σε χιλιάδες κόσμο ο Θρύλος έπιασε σπουδαία απόδοση κερδίζοντας την αντίπαλο του με 3-2 . Δυο γκολ σημείωσε ο Κρυστάλλης και ένα ο Κονναρής.

To Top