ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας μας!(video)

Την περίοδο 1964/65 ο Απόλλωνας έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του έχασε όμως στον τελικό του κυπέλλου από την ισχυρή Ομόνοια με 5-1.
Ωστόσο, την αμέσως επόμενη σεζόν 1965/66 και μετά από μόλις 12 χρόνια ζωής, το όνειρο πήρε σάρκα και οστά αφού μετά από εκπληκτική πορεία στο θεσμό ο Θρύλος κατάφερε αυτό που για αρκετούς, εκείνο τον καιρό, έμοιαζε με ακατόρθωτο.

Στις 26 Ιουνίου του 1966 μέσα σ’ ένα κατάμεστο Γ.Σ.Π. και με έξι και πλέον χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό του και με ηγετική φυσιογνωμία τον Πανίκο Κρυστάλλη, η ομάδα μας έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην ιστορία της κερδίζοντας το μεγάλο φαβορί και την καλύτερη Νέα Σαλαμίνα όλων των εποχών με 4-2.

Η ομάδα μας βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 μόλις από το 17’ όμως σε διάστημα εφτά λεπτών γύρισε το παιγνίδι με σκόρερς τους Πανίκο Γιολίτη στο 33΄ και Άντρο Κωνσταντίνου (φωτογράφο) στο 40΄. Στην εκπνοή του ημιχρόνου η Νέα Σαλαμίνα ισοφάρισε σε 2-2 όμως η επανάληψη ανήκε ολοκληρωτικά στον Απόλλωνα που πήρε εκ νέου το προβάδισμα στο 60’ με τον Αντωνάκη Παναγίδη, ενώ εκμεταλλευόμενος το αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας, ο Πανίκος Κρυστάλλης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στο 72’ διαμορφώνοντας το τελικό 4-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη αλλά και η τελευταία φορά που η ομάδα μας βρέθηκε πίσω στο σκορ σε τελικό κυπέλλου και κατάφερε να το ανατρέψει και να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο.

Το επαμειβόμενο κύπελλο της κόκα-κόλα παρέδωσε στην ομάδα μας ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κυπριανού μαζί με 15 επίχρυσα μετάλλια και επιταγή £100 από την Εταιρεία Αδελφοί Λανίτη Λτδ!

Για την ιστορία, η ομάδα μας, για να φτάσει στον μεγάλο τελικό, απέκλεισε στον α’ γύρο το ΑΠΟΕΛ εκτός έδρας με 2-1 στην παράταση με τον Κωστάκη Βασιλειάδη να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ, στη προημιτελική φάση τον ΑΠΟΠ εντός έδρας με 5-1 με γκολ των Κωστάκη Βασιλειάδη (4) και Αντρέα Γεωργίου, ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε σε εντός έδρας αγώνα τον πανίσχυρο τότε Ολυμπιακό με 2-1 με γκολ των Πανίκο Γιολίτη και Πανίκο Κρυστάλλη.

Αποσπάσματα από το τι έγραψαν δύο εφημερίδες της τότε εποχής, η «Μάχη» και η «Αθλητική», όπως καταγράφονται στο λεύκωμα του Απόλλωνα, «Η ιστορία ενός θρύλου»:

Μάχη: «Κατέβηκαν στο γήπεδο με την πεποίθησιν ότι θα νικούσαν. Είχαν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Ακολούθησαν τις συμβουλές του προπονητού τους και θριάμβευσαν. Και φεύγοντας από τη Λευκωσία πήραν μαζί τους και το Κύπελλον που το θρόνιασαν στην καλύτερη θέση της Κυπελλοθήκης του «Απόλλωνα». Όλοι, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι το κοιτάζουν, το αγγίζουν, το χαϊδεύουν, το παίρνουν στα χέρια τους για να βεβαιωθούν ότι είναι δικό τους, ενώ ένας ψίθυρος φεύγει από το στόμα τους: «Κύπελλο, αγάπη μου…»

«Αθλητική»: «Επανερχόμενοι εις τον θριαμβευτήν Απόλλωνα σημειώνομεν ότι οι φίλαθλοι εθαύμασαν το μαχητικόν πνεύμα και των ένδεκα ποδοσφαιριστών του. Τεχνικώς και οι νικηταί υστέρησαν όμως η ψυχή, ο ενθουσιασμός, η πίστης των εις την νίκην ήσαν οι αρετές εις τες οποίες ο Απόλλων υπερείχεν. Ο τερματοφύλαξ Ευαγόρας κάπου-κάπου απαθής μπορεί να μην έδιδε και τόσο σιγουριά μ’όλο που ωρισμένες αποκρούσεις του ήσαν υπέροχες. Ήταν εκπληκτικό πώς έσωσε την ομάδα του κατόπιν ενός αριστοτεχνικού κτυπήματος φάουλ από τον Ορφανίδη, όταν απίστευτα η μπάλα «διέτρησε» το τείχος και πήγαινε να καρφωθεί εις την αριστεράν γωνίαν του τέρματος.

Αξίζουν κάθε έπαινον οι Φασουλής, Κύρου και Καβάζης, που με τους μαχητικούς επίσης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι) και Θεμιστοκλέους ανέκοπταν με μοναδικήν αποφασιστικότητα τους αντιπάλους των κυνηγούς. Ο διεθνής Κρυστάλλης στο κανονικό του πόστο του οργανωτή-τροφοδότη επάλεψε χθες γενναία οσάκις εχρειάσθη να δώσει μάχην εις το κέντρον και να μετατρέψει τα πράματα εις επιθετικούς εφόδους της ομάδος του. Περιπλέον ελάμβανεν συχνά ενεργόν μέρος εις τας επιχειρήσεις κρούσεως. Γενικώς ήτο η δεσπόζουσα φυσιογνωμία της ομάδος του και η συμβολή του εις την νίκην θεωρείται αποφασιστική.

Δραστήρια εκινήθησαν οι δύο εξτρέμ του Απόλλωνος Παναγίδης και Άντρος αλλά ο πρώτος ήτο πολύ καλύτερος. Ο μέσα αριστερά Γιολίτης εκινήθη επίσης δραστήρια από άλλους. Ο κεντρικός κυνηγός Βασιλειάδης δεν διεδραμάτησε χθες τον συνήθη ρόλον του και εν συγκρίσει με τους άλλους κυνηγούς εκινήθη ολιγώτερον».

Σύνθεση τελικού: Ευαγόρας Βασιλείου, Χριστάκης Πολυκάρπου (Φασουλής), Ανδρέας Γεωργίου (Κύρου), Δήμος Καβάζης, Άντρος Κωνσταντίνου (φωτογράφος), Μιχάλης Κωνσταντίνου (Γαβαλούδι), Ανδρέας Θεμιστοκλέους, Πανίκος Κρυστάλλης, Κωστάκης Βασιλειάδης, Πανίκος Γιολίτης, Αντωνάκης Παναγίδης.

Προπονητής: Γιάνους Ζόλναϊ.

Διαιτητής: Κόουλσμιθ (Αγγλία).

Εισιτήρια: 10.000 θεατές.

Απόσπασμα από την εκπομπή «Αθλητικό Ρετρό» του ΡΙΚ

To Top