ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Του Θρύλου ο ρέκορντμαν των τελικών!

Αντωνάκης Παναγίδης ένα όνομα κι ένας ποδοσφαιριστής που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο «κυανόλευκο» κοινό αλλά είναι ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε τη δική του ιστορία στον Απόλλωνα που όμως δεν τυγχάνει της ανάλογης προβολής.

Ο Αντωνάκης Παναγίδης αγωνίστηκε με τα χρώματα του Θρύλου μόνο για 5 χρόνια, συγκεκριμένα από την περίοδο 1964/65 μέχρι την περίοδο 1969/70 κι όμως πρόλαβε να καταγράψει κάποια ξεχωριστά ρεκόρ που αφορούν τους τελικούς κυπέλλου που ακόμα μέχρι και σήμερα παραμένουν αξεπέραστα!

Κατ’ αρχήν μαζί με τους Χριστάκη Πολυκάρπου (Φασουλή) και Άντρο Θεμιστοκλέους είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα με το θεό Απόλλωνα στο στήθος, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε περισσότερους από ένα τελικό κυπέλλου, συγκεκριμένα σε δύο (1966 και 1967), και κατάφεραν να πανηγυρίσουν ισάριθμες κατακτήσεις κυπέλλων έχοντας 100% επιτυχία!

Ο Αντωνάκης Παναγίδης απολαμβάνει ακόμα ένα ξεχωριστό ρεκόρ αφού είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα μέχρι σήμερα που έχει σκοράρει σε δύο νικηφόρους τελικούς έχοντας μάλιστα σκοράρει το 1966 το καθοριστικό τρίτο γκολ κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα ενώ το 1967 σημείωσε το μοναδικό γκολ του τελικού κόντρα στην Αλκή που μας χάρισε το τρόπαιο.

Τα επιτεύγματα του Αντωνάκη Παναγίδη όμως δεν σταματούν εδώ αφού είναι ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής του θρύλου που αγωνίστηκε ποτέ σε τελικό κυπέλλου αλλά και ο νεαρότερος που έχει καταφέρει να σκοράρει σε τελικό σε ηλικία μόλις 16 ετών, όντας μαθητής της Δ’ τάξης του Β’ γυμνασίου Λεμεσού!

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αντωνάκης Παναγίδης αγωνιζόταν ως αριστερός εξτρέμ, ήταν διεισδυτικός, ταχύτατος, με αέρινο στυλ και από τ’ αριστερά οι κούρσες του αναστάτωναν κάθε αμυντική γραμμή.

Στα 5 χρόνια που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ομάδας μας σημείωσε συνολικά 23 γκολ, 18 στο θεσμό του πρωταθλήματος και 5 στο θεσμό του κυπέλλου, ενώ έχει αγωνιστεί και μια φορά στην Ευρώπη κόντρα στην Στάνταρ Λιέγης.

Ο ίδιος μετά την κατάκτηση του δεύτερου κυπέλλου κόντρα στη Αλκή όπου πέτυχε το νικητήριο γκολ δήλωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος διότι η ομάς μου κατόρθωσε και εφέτος να διατηρήσει τον τίτλον του πρωταθλητού. Εις το Κύπελλον Ευρώπης θα αντιπροσωπεύσομεν επάξια τα χρώματα του Απόλλωνος και θα τιμήσωμεν το Κυπριακόν ποδόσφαιρον».

Μετά από πληροφορίες που έχουμε συλλέξει από τον Όμιλο Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Απόλλωνα ο Αντωνάκης Παναγίδης με το τέλος της περιόδου 1969/70 και σε ηλικία μόλις 20 ετών μετανάστευσε με την οικογένεια του στην Γαλλία όπου και διαμένει μέχρι και σήμερα.

To Top