ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Θρυλικά στατιστικά τελικών Κυπέλλου!

 Η μεγαλύτερη νίκη του Απόλλωνα σημειώθηκε επί της Νέας Σαλαμίνας το 1966 με 4-2 ενώ η μεγαλύτερη μας ήττα από την Ομόνοια, στον πρώτο τελικό της ιστορίας μας, το 1965 με 5-1, με το αποτέλεσμα όμως να είναι πλασματικό, αφού 14 λεπτά πριν το τέλος, το σκορ ήταν στο εύθραυστο 2-1!

 Μια και μοναδική φορά έχουμε πετύχει back-to-back διατηρώντας το κύπελλο στην τροπαιοθήκη μας. Αυτό συνέβηκε το 1966 και 1967. Τρεις φορές φτάσαμε ξανά στην επίτευξη αυτού του στόχου το 1987, 1993 και 2011 αλλά χωρίς επιτυχία.

 Η πιο παραγωγική μας δεκαετία από πλευράς κατακτήσεων κυπέλλων είναι η δεκαετία του ’60 και η δεκαετία που διανύουμε με 2 κατακτήσεις. Με ενδεχόμενη κατάκτηση του φετινού κυπέλλου, η δεκαετία που διανύουμε θα καταστεί, η πιο παραγωγική της ιστορίας μας.

 Ο Απόλλωνας παρουσιάζεται σε τελικό για τέταρτη φορά στη δεκαετία που διανύουμε, επίτευγμα μοναδικό, αφού ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ και Ομόνοια έχουν αγωνιστεί από 3 φορές.

 Παρά το γεγονός ότι η δεκαετία του ’90 θεωρείται η πιο χρυσή στη ιστορία της ομάδας μας, εντούτοις από πλευράς κατακτήσεων κυπέλλων, μας «πληγώνει» όσο καμία άλλη δεκαετία, αφού σε 4 παρουσίες σε τελικούς μετράμε 3 ήττες.

 Στους τελευταίους 4 τελικούς που έχουμε αγωνιστεί, (Σαλαμίνα, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΑΕΛ), δεν έχουμε γνωρίσει την ήττα στη διάρκεια των 90’ ή 120’ αφού η μοναδική απώλεια κυπέλλου προήλθε στην διαδικασία των πέναλτι από την Ομόνοια το 2011!

 Σε τρεις περιπτώσεις τελικών, (1982, 2011, 2013), η ομάδα μας αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε ημίωρη παράταση αλλά σε κανένα από τους τρεις δεν γευτήκαμε την ήττα. Το 1982 ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 και οδηγηθήκαμε σε επαναληπτικό, το 2011 έληξε 1-1 και οδηγηθήκαμε στα πέναλτι ενώ το 2013 κερδίσαμε με 2-1 την ΑΕΛ στον πιο γλυκό τελικό της ιστορίας μας!

 Ο τελικός κόντρα στην Ομόνοια το 2011 ήταν μόλις ο δεύτερος στη ιστορία του θεσμού ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, μετά τον τελικό του 2003 μεταξύ της Ανόρθωσης και της ΑΕΛ. Σύμπτωση οι «χαμένες» στους δύο αυτούς τελικούς οι δύο ομάδες της πόλης μας!

 Η ομάδα μας αγωνίστηκε 6 φορές σε τελικούς στο Τσίρειο (τρεις κατακτήσεις), 6 φορές στο παλαιό/νέο ΓΣΠ ή Μακάρειο (τρεις κατακτήσεις) και 3 φορές στο ΓΣΖ (μια κατάκτηση).

 Στις 5 από τις 6 φορές που η ομάδα μας αγωνίστηκε σε τελικούς στο Τσίρειο κέρδισε πέναλτι που ήταν όλα εύστοχα. Συνολικά έχουμε κερδίσει 6 πέναλτι ευστοχώντας σε όλα ενώ παραχωρήσαμε δύο που μετατράπηκαν σε γκολ.

 Ο Απόλλωνας έχει σκοράρει στους 14 από τους 15 τελικούς που έχει αγωνιστεί, υπολογίζοντας και τον επαναληπτικό του 1982. Ο μοναδικός αγώνας που δεν κατάφερε να σκοράρει ήταν ο τελικός του 1987.

 Η ομάδα μας κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της 3 φορές σε τελικούς. Το 1986 κόντρα στο ΑΠΟΕΛ, το 1992 κόντρα στην Ομόνοια και το 2001 κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα.

 Καλύτεροι μας «πελάτες» η Νέα Σαλαμίνα και το ΑΠΟΕΛ αφού απέναντι τους έχουμε κατακτήσει από 2 τρόπαια.

 «Κακός δαίμονας» μας ο φετινός αντίπαλος μας, η Ομόνοια, αφού απέναντι τους μετράμε τρεις χαμένους τελικούς. Η μοναδική μας επικράτηση όμως το 1992 ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή γι’ αυτούς αφού τους άφησε για πρώτη φορά από το 1974 εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων μετά από 18 συνεχόμενες χρονιές!

 Από την περίοδο 2009/10 που έχουν καθιερωθεί οι ξένοι διαιτητές στους τελικούς κυπέλλου, (εξαίρεση αποτελεί ο τελικός 2013/14 ΑΠΟΕΛ-Ερμή με διαιτητή τον Χρ. Νικολαΐδη), η ομάδα μας παραμένει αήττητη αφού η μοναδική απώλεια κυπέλλου προέρχεται από τη διαδικασία των πέναλτι!

 Τρεις ομάδες έχουν περισσότερες κατακτήσεις από την ομάδα μας κι αυτές είναι το ΑΠΟΕΛ με 21, η Ομόνοια με 14 και η Ανόρθωση με 10.

 Ποσοστό 58% των γκολ που έχουμε δεχτεί σημειώθηκαν στο β’ ημίχρονο ή στην παράταση ενώ 78% των γκολ που έχουν επιτευχθεί από την ομάδα μας σημειώθηκαν στο β’ ημίχρονο ή στην παράταση!

 Το γρηγορότερο γκολ το έχουμε πετύχει στον τελικό του 2010 κόντρα στο ΑΠΟΕΛ μέσα στο ΓΣΖ, προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ενώ το γρηγορότερο γκολ το έχουμε δεχτεί στον επαναληπτικό αγώνα του 1982 κόντρα στην Ομόνοια στο Μακάρειο, μόλις στο 2’.

 Το πιο παραγωγικό μας χρονικό διάστημα είναι από το 46’-60’ αφού σκοράραμε περίπου το 30% των συνολικών μας γκολ ενώ το μοναδικό χρονικό διάστημα που δεν έχουμε σκοράρει είναι από το 16’-30’!

 Ποσοστό 30% των γκολ που έχουμε δεχτεί σημειώθηκαν μετά το 76’ ενώ έχουμε δεχτεί ένα ποσοστό περίπου 15% στα αρχικά στάδια των αγώνων από το 1’-15’!

 Τα μισά περίπου γκολ που έχουμε σκοράρει προήλθαν από εκτελέσεις πέναλτι και κεφαλιές ενώ ο μοναδικός τρόπος που δεν έχουμε σκοράρει είναι με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Να θυμίσουμε ότι ο Άλεξ Ντα Σίλβα στον θεσμό του κυπέλλου έχει ήδη σκοράρει 2 γκολ με απευθείας φάουλ και ευχόμαστε να επαναλάβει εαυτόν και στον τελικό της 18ης Μαίου!

 Εννέα φορές ο Απόλλωνας πήρε προβάδισμα στο σκορ σε τελικούς κυπέλλου και μια και μοναδική φορά έχασε, στο τελικό του Τσιρείου κόντρα στο ΑΠΟΕΛ το 1995! Στις υπόλοιπες 8, κατέκτησε το κύπελλο 7 φορές ενώ το 1982 οδηγηθήκαμε σε επαναληπτικό αγώνα.

 Εννέα φορές η ομάδα μας βρέθηκε πίσω στο σκορ. Μια και μοναδική φορά κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα στον τελικό κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα το 1966. Σε δύο άλλες περιπτώσεις κατάφερε να οδηγήσει τα παιγνίδια σε επαναληπτικό και στη διαδικασία των πέναλτι ενώ στις υπόλοιπες 6 φορές δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα.

 Στις 6 από τις 7 φορές που έχουμε κατακτήσει το κύπελλο βρεθήκαμε αντιμέτωποι είτε με το ΑΠΟΕΛ είτε με την Ομόνοια στην πορεία μας προς τον τελικό ή στον τελικό. Η μοναδική φορά που κατακτήσαμε κύπελλο χωρίς να τους βρούμε καθόλου μπροστά μας ήταν το 2013. Με ενδεχόμενη κατάκτηση του φετινού κυπέλλου θα έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε και το ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια κάτι που έχει συμβεί ξανά πριν ακριβώς 30 χρόνια το 1986 και πάλι στο Τσίρειο έχοντας και στις δύο χρονιές, 1986 και φέτος, αποκλείσει στα ημιτελικά τους δύο μεγάλους της Λευκωσίας!

To Top