ΚΥΑΝΟΛΕΥΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ

Θρυλικοί «κέρβεροι» που καθόρισαν κατακτήσεις Κυπέλλου! (video)

Στην πορεία προς την κατάκτηση Κυπέλλων ασφαλώς και η απόδοση κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως τα εύσημα και τα φώτα της δημοσιότητας, μετά την κατάκτηση ενός κυπέλλου, πέφτουν στους σκόρερς των καθοριστικών γκολ στον μεγάλο τελικό αλλά, με εξαίρεση τον Βάλε στον τελικό του 2013, σπανίως στην συνεισφορά των τερματοφυλάκων στον τελικό και στην ημιτελική φάση.

Μια ομάδα όμως αρχίζει και τελειώνει στον τερματοφύλακα, όπως αναφέρει ένα παλιό ποδοσφαιρικό ρητό, και όπως φαίνεται αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα. Γιατί όσο παραγωγική και αν είναι η επιθετική σου γραμμή, αν στα μετόπισθεν ο άνθρωπος που προστατεύει την εστία σου γίνεται αντί για «φύλακας άγγελος», τροχονόμος, τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά. Μια απόκρουση ενός τερματοφύλακα μπορεί να μη διαθέτει την αίγλη ενός γκολ, αλλά πολλές φορές η σημασία της ισοδυναμεί με ένα τίτλο!
Κάνουμε μια αναδρομή στις τελευταίες 5 κατακτήσεις κυπέλλου του θρύλου με στόχο και σκοπό να επιβεβαιώσουμε το πόσο καταλυτικό ρόλο παίζει η απόδοση ενός τερματοφύλακα στην πορεία κατάκτησης ενός Κυπέλλου.

Θράσος Κονιώτης (1986)
Στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου κόντρα στην Ομόνοια στο Μακάρειο πραγματοποιεί ίσως την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του και είναι ο κύριος και πρωταρχικός λόγος που ο Απόλλωνας φεύγει με το χρυσό 1-1 που, μετά τον επαναληπτικό του 0-0 στο Τσίρειο, μας δίνει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Ειδικά η απόκρουση με υπερένταση με το ένα χέρι στο φαλτσαριστό φάουλ του Κάντηλου ήταν απίστευτη και μέχρι και σήμερα μνημονεύεται από όσους θυμούνται τον αγώνα!
Στον τελικό πραγματοποιεί ακόμη μια εξαιρετική απόκρουση σε καρφωτή κεφαλιά του Γιάννου Ιωάννου και το κύπελλο οδεύει στην τροπαιοθήκη της ομάδας μας.

Μιχάλης Χριστοφή (1992)
Στον δεύτερο αγώνα της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου κόντρα στην Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», στον επαναληπτικό του 0-0 του Τσιρείου, κατεβάζει στην κυριολεξία τα ρολά, ούτε με πέναλτι δεν λυγίζει, κρατά όρθια την ομάδα και την οδηγά στον τελικό.
Στον τελικό, στα μέσα του α’ ημιχρόνου κι ενώ το σκορ είναι στο 0-0, πραγματοποιεί μια άκρως καθοριστική και εξαιρετική απόκρουση σε μακρινό σουτ του Κάντηλου κρατώντας την εστία του απαραβίαστη και βάζοντας έτσι ένα μεγάλο λιθαράκι στην πορεία κατάκτησης του τέταρτου Κυπέλλου στην ιστορία μας.

Σοφρώνης Αυγουστή (2001)
Ένας από τους βασικούς λόγους κατάκτησης του Κυπέλλου αφού τα έκανε σχεδόν όλα στην πορεία κατάκτησης του κυπέλλου! Αρχικά στον δεύτερο ημιτελικό με την Ομόνοια, ως μετρ του είδους, απέκρουσε 3 πέναλτι στέλλοντας τον Απόλλωνα στον τελικό.
Εκεί στα αρχικά στάδια του αγώνα, όπου η Νέα Σαλαμίνα υπερείχε, πραγματοποίησε 2-3 εξαιρετικές αποκρούσεις όμως το αποκορύφωμα ήταν η απόκρουση της ζωής του στο σουτ του Νίκου Νικολάου κρατώντας το 1-0 και δίνοντας συνάμα το Κύπελλο στην ομάδα μας μετά από 9 χρόνια!

Άλες Χβαλόφσκι (2010)
Στους δυο ημιτελικούς με την ΑΕΛ ήταν πραγματικά ανίκητος πραγματοποιώντας ίσως τις καλύτερες εμφανίσεις με τα χρώματα της ομάδας μας. Στους δύο αυτούς αγώνες έδειξε την μεγάλη του κλάση και όσες φορές χρειάστηκε σε κρίσιμα σημεία δήλωσε παρών και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο σταματώντας οποιονδήποτε πίστεψε ότι μπορεί να τον νικήσει, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στην κατάκτηση του 6ου Κυπέλλου στην ιστορία μας!

Μπρούνο Βάλε: (2013)
Αξεπέραστος! Ο άνθρωπος που αναμφίβολα άλλαξε το ρουν της ιστορίας του Απόλλωνα και του οποίου το αποτύπωμα που άφησε στις καρδιές των «κυανόλευκων» οπαδών δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσφορά οποιουδήποτε άλλου!

Εκείνο το βράδυ της 22ης Μάη του 2013 η μοίρα είχε αποφασίσει η λέξη “hero” να γραφτεί με μεγάλα γράμματα στο κούτελό του όντας ο καταλύτης αφού όχι μόνο δεν «φοβήθηκε» τον Βουό από τα 11 βήματα 6 λεπτά πριν το τέλος κι ενώ το σκορ ήταν στο 0-0, αποκρούοντας το πέναλτι κρατώντας μας ζωντανούς αλλά στη συνέχεια με τις απίστευτες επεμβάσεις του βάλθηκε να μας αποδείξει ότι καμία απόκρουση δεν είναι αδύνατη!

Η απόκρουση του Βάλε στο πέναλτι αποτελεί ορόσημο, και είναι ένας τερματοφύλακας που όσα χρόνια και αν περάσουν θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά και στην μνήμη των χιλιάδων «κυανόλευκων» υποστηρικτών!

Δείτε πιο κάτω το σχετικό βιντεογράφημα για τους θρυλικούς πορτιέρο που στιγμάτισαν ανεξίτηλα με την παρουσία τους κατακτήσεις Κυπέλλων!

 

r44

To Top