ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός και η φιλοσοφία

Διαβάστε το β μέρος της συνέντευξης του Περικλή Παπαπαναγή που παραχώρησε στην αθλητική ιστοσελίδα http://lemesos-sports.com/

Πριν πας στον Απόλλωνα ήσουν στον ΑΠΟΕΛ. Μπορείς να συγκρίνεις τις δύο ομάδες στο οργανωτικό κομμάτι;

Εκτιμώ ότι είναι από τις πιο οργανωμένες ομάδες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΑΠΟΕΛ παίρνει τα πρωταθλήματα συνέχεια και ότι ο Απόλλωνας φτάνει πολύ κοντά, πήρε ένα τίτλο φέτος και γενικώς τα πάει καλά. Γνωρίζοντας και τις δύο διοικήσεις, έχουν διάθεση να αλλάξουνε πράγματα και να αναβαθμίσουν το προϊόν.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός πώς γίνεται;

Εκτιμώντας και αξιολογώντας το ρόστερ του ο προπονητής μου λέει ότι κάποιοι παίκτες για καθαρά ποδοσφαιρικούς λόγους δεν του κάνουν, οπότε θα πρέπει να βρούμε αντίστοιχους, για τις συγκεκριμένες θέσεις. Μετά από αυτό, αξιολογούμε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε στη βάση δεδομένων και τις τοποθετούμε κατά προτεραιότητα. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να τους αποκτήσουμε.

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με τον προπονητή. Τα βρίσκετε;

Πάντα θα υπερισχύει το δικό του και είναι λογικό, επειδή αυτός θα δουλεύει με τους παίκτες. Μπορώ να σου πω ότι ο κ. Πέδρο είναι ένας άνθρωπος της μοντέρνας προπονητικής και οι απόψεις του στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν ποδοσφαιρική λογική σε αυτά που ψάχνει και ζητάει. Αλλά, όπως καταλαβαίνεις σε οποιαδήποτε υγιή συνεργασία είναι λογικό να υπάρχει και η διάσταση απόψεων. Πάντα στα πλαίσια της ποδοσφαιρικής λογικής βέβαια.

Τι παίκτες χρειάζεται ο Απόλλωνας; (η συνέντευξη έγινε πριν τη ανακοίνωση του Μπεντόγια)

Πάμε για τέσσερις θέσεις, οι οποίες είναι συγκεκριμένες. Υπό προϋποθέσεις, θα πάμε και για πέμπτη και αυτό θα εξαρτηθεί από κάποια συμβόλαια με κάποιους ποδοσφαιριστές που είναι σε διαπραγματεύσεις.

Πήγες πρόσφατα και είδες τον αγώνα της εθνικής Ελπίδων. Υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι;

Καταρχάς, έχουμε τέσσερις δικούς μας ποδοσφαιριστές που έπαιζαν εκείνη τη μέρα. Αυτός ήταν ο πρώτος και ο βασικός λόγος που πήγα και παράλληλα ήθελα να δω τους αντίστοιχους της ηλικίας τους. Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής είναι αυτό που πάντα ψάχνουμε. Είναι αυτοί που δημιουργούν την δυναμική. Οι καλές ομάδες κτίζονται με τους γηγενείς παίκτες, επειδή αυτοί ξέρουν την κατάσταση, αυτοί θα βγούνε στο δρόμο μετά από μία ήττα. Ο ξένος μπορεί να φύγει μετά από έξι μήνες. Δεν τους νοιάζει και τόσο. Βεβαίως ήθελα να δω και την Βουλγαρία διότι μας έχουνε προτείνει κάποιους. Κανένα live παιχνίδι που βλέπω δεν είναι χαμένος χρόνος.

Ποιοι σου έκαναν εντύπωση;

Δεν θέλω να σου πω ονόματα, αλλά υπάρχει ταλέντο που δεν στηρίζεται.

Στο πρόσφατο ταξίδι στην Αργεντινή υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος στόχος;

Όχι. Η Αργεντινή είναι μια πολύ καλή χώρα για σκάουτιγνκ, γιατί συμβαίνει το εξής. Το Μπουένος Άιρες έχει πολλές ομάδες και όταν πήγα εγώ ήταν ένα δεκαήμερο που ήταν γεμάτο με παιχνίδια. Ήταν μια καλή ευκαιρία, αφού έβλεπα και τρία παιχνίδια την ημέρα. Κανένα παιχνίδι που παρακολουθώ δεν πάει χαμένο. Δεν ήταν μόνο ομάδες της Αργεντινής, αλλά και από άλλες χώρες.

Σε ποιες χώρες εστιάζει ο Απόλλωνας για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές;

Όπως αντιλαμβάνεστε ο Απόλλωνας δεν είναι Ολυμπιακός Πειραιώς. Ανάλογα με το μπάτζετ που διαθέτει η κάθε ομάδα, προσπαθείς να βρεις το καλύτερο δυνατό σε συγκεκριμένες χώρες. Και η Κύπρος δεν είναι μια χώρα που την προτιμούν πολλοί ποδοσφαιριστές.

Από ποιες χώρες μπορεί μια ομάδα να πείσει κάποιους ποδοσφαιριστές να έρθουν στη Κύπρο;

Αν δεις τους ξένους που έρχονται στο πρωτάθλημα μας είναι από την Πορτογαλία, γιατί είναι πολύ χαμηλά τα συμβόλαια, από Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Αφρική και λιγότερο από Τσεχία. Είναι δύσκολο να τους πείσεις να έρθουν στη Κύπρο και έτσι πάμε σε συγκεκριμένες αγορές. Δεν είμαστε στις επιλογές τους. Ένας καλός ποδοσφαιριστής στη χώρα του που είναι 23 χρονών για παράδειγμα, δεν θα επιλέξει την Κύπρο για να συνεχίσει την καριέρα του.

Αν δεν παίζει η ομάδα Ευρώπη, δεν σε βλέπει κανένας. Πόσοι σκάουτερ έρχονται στη Κύπρο για να δουν τοπικούς αγώνες τον χρόνο; Είμαι εδώ σχεδόν δύο χρόνια και μπορώ να σου πω ότι έρχονται λίγοι. Από Ελλάδα και Ισραήλ μπορεί να `ρθουν. Και από την Ελλάδα έρχονται για να δουν τους ποδοσφαιριστές τους που έχουν δανεικούς σε δικές μας ομάδες.

Να σου πω μία ιστορία για να δεις πόσο υπολογίζουνε το πρωτάθλημα μας. Μια φορά γνώρισα έναν σκάουτερ της Ειμπάρ και τον ρώτησα αν παρακολουθούν το πρωτάθλημα μας και μου είπε ότι δεν βλέπουν καν το Ελληνικό.

Η ελληνική αγορά αφορά τον Απόλλωνα;

Σαφέστατα και μας ενδιαφέρει, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τους ενδιαφέρει αυτούς να έρθουν σ` εμάς. Μόνο και μόνο πληθυσμιακά, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι λογικό να παράγει περισσότερους ποδοσφαιριστές απ` την Κύπρο. Από κει και πέρα, επειδή οι ομάδες είναι πιο προσβάσιμες στην Ευρώπη, είναι καλύτερες από τις Κυπριακές. Οι πολλές επιτυχίες στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή U21, U19 και U17 έκαναν την χώρα πολύ ανταγωνιστική στην ήπειρο. Υπάρχει ταλέντο και χώρος για τους Έλληνες παίκτες. Όπως τον Πανιώνιο, που βγάζει παίκτες κάθε χρόνο.

Για παράδειγμα ο Κολοβός θα προτιμήσει να παίξει αλλού, δεν θα επιλέξει τη Κύπρο, είναι λογικό, έχει βλέψεις να κάνει καριέρα. Άρα, για να φέρει μια ομάδα έναν παίκτη στη Κύπρο θα πρέπει να είναι μετρίων δυνατοτήτων ή πάνω των 28-30.

Ο Απόλλωνας προχώρησε σε τρεις μεταγραφές μέχρι τώρα και οι τρεις είναι Κύπριοι. (Κίσσας, Καρώ, Παπαχαραλάμπους). Πόσο σημαντικό είναι το κριτήριο της εθνικότητας; (η συνέντευξη έγινε πριν τη ανακοίνωση του Μπεντόγια)

Λόγω του νόμου των 10 Κυπρίων και 15 ξένων στο ρόστερ της ομάδας, είναι σημαντικό να έχουμε καλούς Κύπριους ποδοσφαιριστές και νεαρούς.

Το ιδανικό για μένα, θα ήταν, ανάμεσα στους δέκα Κύπριους, οι πέντε να είναι από τις ακαδημίες και κάτω των 20 ετών. Αυτό έχει και σημασία στο πως λειτουργεί η ομάδα σου. Δίνεις κίνητρα και από κάτω, στις ακαδημίες, είναι σαν να τους λες ότι είναι κοντά η «πόρτα». Θα αρχίσει να πιστεύει και ο νέος ποδοσφαιριστής ότι θα παίξει στο άμεσο μέλλον. Επίσης, κίνητρο θα αποκτήσουν και οι προπονητές των πιο μικρών ηλικιών, αφού θα βλέπουν ότι η δουλειά τους θα έχει ένα αποτέλεσμα. Ωφελείται ολόκληρο το οικόδομημα που ονομάζεται Απόλλων.

Ποια είναι πολιτική της ομάδας γενικότερα;

Μας ενδιαφέρουν οι νέοι παίκτες, αρέσουν και στον προπονητή, θέλουμε να βγάλουμε δικούς μας παίκτες από τις ακαδημίες, οι οποίες είναι σε καλό επίπεδο αλλά έχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Από κει και πέρα, η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό και είναι ανταγωνιστική, αλλά η δική μου άποψη είναι, ότι θα πρέπει να πουλάει, όχι μόνο να αγοράζει ποδοσφαιριστές. Δεν υφίσταται ομάδα που δεν πουλάει. Ανεξάρτητα από την τιμή, οι ομάδες πρέπει να πουλάνε.

Η ακαδημία ακολουθεί την πρώτη ομάδα όσο αφορά το σύστημα;

Ναι, υπάρχει μια συνέχεια, αφού και βοηθός του Εμάνουελ είναι ο Αυγουστή που είναι ο προπονητής της δεύτερης ομάδας.

Όσο αφορά τα συστήματα, το πιστεύω μου εμένα είναι ότι δεν παίζουν μπάλα αυτά. Αυτά είναι για τους δημοσιογράφους. Παίζει μια ομάδα με το 4-3-3. Με αυτό το σύστημα παίζει ο Απόλλωνας, η Πόρτο, η Δόξα και ο Άγιαξ. Το βλέπεις αυτό και στο γήπεδο; Αγωνίζονται το ίδιο; Άσχετα με τις δυνατότητες και τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών. Το σημαντικό δεν είναι η διάταξη των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, αλλά τα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχει εξτρέμ που παίζει γραμμή και υπάρχει και αυτός που συγκλίνει για παράδειγμα.

Το 4-4-2 του Σιμεόνε είναι αμυντικό ή επιθετικό σύστημα; Μόλις το ακούς λες δύο φορ, επιθετικό θα είναι λες αλλά είναι αμυντικό. Το ίδιο λεγόταν και για τον προπονητή μας. «Να παίξουμε 4-4-2, να παίζουμε επιθετικά». Δεν είναι έτσι απλά. Ενώ το 4-3-3 λέει, είναι αμυντικό, ε … δεν είναι! Αν παίξεις με αυτό το σύστημα και παίξεις με δύο επιθετικούς μέσους που θα συγκλίνουν, τότε το σύστημα γίνεται άκρως επιθετικό.

Άρα, το σημαντικό είναι τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιεί ο προπονητής, αφού αυτοί καθορίζουν το πώς παίζει μία ομάδα. Η διάταξη είναι για να κάνεις ένα γενικό πλάνο.

Επειδή παρακολουθείς και παιχνίδια ακαδημιών, βλέπεις να υπάρχει μέλλον;

Για να υπάρχει μέλλον θα πρέπει να ανεβεί το επίπεδο του πρωταθλήματος. Σε όλα τα στάδια. Από τη δεύτερη κατηγορία και στα πρωταθλήματα των μικρών. Να γίνουν πιο ανταγωνιστικά όλα τα πρωταθλήματα. Με αυτό τον τρόπο, θα αναβαθμιστεί και το προϊόν.

Τι πρέπει να γίνει για να ανέβει το επίπεδο;

Τις αποφάσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο, πρέπει να τις παίρνουν άνθρωποι του χώρου. Αν υπάρχει μια τεχνική επιτροπή με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, όπως στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, που παράγουν ποδόσφαιρο και να αποφασίζει γι αυτά, τότε κάτι καλό θα γίνει. Στην Ολλανδική ομοσπονδία, για παράδειγμα, υπάρχουν καθηγητές ποδοσφαίρου. Στα αμιγώς ποδοσφαιρικά πράγματα, όπως το πώς να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο ή να βγουν καλοί ποδοσφαιριστές, θα πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις άνθρωποι σχετικοί με το άθλημα. Ας πάρουν συμβουλές από ξένους, που το κατέχουν, αν δεν υπάρχουν στη Κύπρο.

Το Βέλγιο δεν «υπήρχε» στον ποδοσφαιρικό χάρτη πριν από 10 χρόνια για παράδειγμα και τώρα έχει τόσους παικταράδες, ας πάνε να ρωτήσουνε και να μάθουν τί έκαναν αυτοί και βελτιώθηκαν, να βοηθηθούν.

Την δομή του πρωταθλήματος πώς την κρίνεις;

Δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες ομάδες. Ας γίνουν 12 και ο ένας να «πέφτει». Το βασικό είναι, να έχεις ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και να μην υπάρχουν αδιάφοροι, όλα τα παιχνίδια να παίζονται ως το τέλος για να προστατέψεις το προϊόν σου. Ακόμη και από την φήμη του ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι, πλήττεται η αξιοπιστία του πρωταθλήματος.

Η δεύτερη κατηγορία δεν «υπάρχει», πήγα και είδα κάποια παιχνίδια και το επίπεδο είναι απίστευτα χαμηλό. Όλοι ξέρουμε, ότι το προϊόν είναι μέτριο, αλλά οι εμπλεκόμενοι, αν θέλουν να το αλλάξουν, θα το κάνουν, φτάνει να υπάρχει θέληση, άμα υπάρχει θέληση, θα βρεθεί ο τρόπος.

To Top