ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Σαν σήμερα ντεμπούτο για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή!(video)

Σαν σήμερα (15/11) ξεκινούσε η καριέρα ενός τεράστιου ποδοσφαιριστή και του μακράν κορυφαίου αριστερού μπακ που ανέδειξε η Κύπρος.

Πριν από 32 χρόνια ένας 18χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Πάμπος Πίττας, κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά με τη φανέλα του Απόλλωνα κόντρα στην ΕΠΑ Λάρνακας στο Τσίρειο στάδιο στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της περιόδου 1984/85 υπό τις οδηγίες του προπονητή Άλαν Ντιξ.

Για την ιστορία και μόνο, ο αγώνας ολοκληρώθηκε ισόπαλος 0-0 όμως το θέμα συζήτησης των οπαδών της ομάδας μας που παρευρέθηκαν στο Τσίρειο τη μέρα εκείνη ήταν ποιος ήταν αυτός ο μικρός με το ποδοσφαιρικό θράσος και τσαμπουκά που αγωνιζόταν χωρίς ίχνος τρακ  λες και ήταν χρόνια στην ομάδα.

Όσα ακολούθησαν, αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του Απόλλωνα. Ο Πάμπος Πίττας αγωνίστηκε στον Απόλλωνα από το 1984/85 μέχρι το 2001/02, καταφέρνοντας να σκοράρει ανελλιπώς και στις 18 χρονιές που αγωνίστηκε, επίτευγμα μοναδικό και έχει πανηγυρίσει τα περισσότερα πρωταθλήματα και κύπελλα από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα, δηλ. 5 από τους συνολικά 11 τίτλους, καταφέρνοντας συνάμα να αναδειχθεί 1ος  σκόρερ του Απόλλωνα δύο φορές.

Η 4η θέση ανάμεσα στους κύπριους σκόρερ του Απόλλωνα όλων των εποχών με 63 γκολ, για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος αγωνιζόταν ως αμυντικός, καταδεικνύει το μεγαλείο του Πάμπου Πίττα ως ποδοσφαιριστή αλλά και την ευχέρεια που είχε στο σκοράρισμα.

Ο Πάμπος Πίττας τα είχε σχεδόν όλα και τα έκανε σχεδόν όλα σωστά. Ποδοσφαιριστής τεχνίτης, διεμβολιστής και ταχύς είχε τρομερή αίσθηση του χώρου και γρήγορη σκέψη, ενώ διέθετε ασυναγώνιστη ποδοσφαιρική οξυδέρκεια και ευφυΐα. Οι σέντρες ξυράφι και τα ξερά ευθύβολα σουτ που εξαπέλυε και με τα δύο πόδια αποτελούν σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα για τους ουδέτερους φίλαθλους ενώ ήταν και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ και στα πέναλτι.

Η  πιο παραγωγική του χρονιά ήταν το 1988/89 με 11 γκολ, χρονιά που ο Απόλλωνας δίκαια θεωρήθηκε ως ο ηθικός πρωταθλητής. Καλύτεροι του πελάτες με 7 γκολ το Παραλίμνι και ο Ολυμπιακός. Η Ομόνοια Αραδίππου με 4 γκολ το 1988/89 ήταν η ομάδα απέναντι στην οποία σκόραρε τα περισσότερα γκολ σε μια χρονιά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατάφερε να σκοράρει ενάντια σε 20 διαφορετικές ομάδες!

Ο Πάμπος Πίττας είναι ο ποδοσφαιριστής μας  με τις περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη (30).

 

To Top