ΘΡΥΛΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

1981/1982: Ο τελικός των 30,000 θεατών!(video)

Την περίοδο 1981/82 ο Απόλλωνας αγωνίστηκε για τέταρτη φορά σε τελικό κυπέλλου. Αντίπαλος, η μόνιμη πρωταθλήτρια την εποχή εκείνη, η Ομόνοια η οποία μετρούσε 8 κατακτήσεις πρωταθλήματος τα τελευταία 9 χρόνια, κυνηγώντας το τρίτο νταμπλ στην ιστορία της!

Ο τελικός που διεξήχθηκε στις 29 Μαίου, 1982 στο Τσίρειο στάδιο, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τελικούς που έγιναν ποτέ στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου και ήταν ένας τελικός συγκλονιστικός που τα είχε όλα. Πάθος, δύναμη, τέσσερα γκολ, δύο δοκάρια, δύο πέναλτι, αμφισβητούμενες φάσεις και κοντράστ συναισθημάτων καθηλώνοντας τους φιλάθλους και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους μέχρι το τελικό σφύριγμα του αγώνα!

Η Ομόνοια προηγήθηκε στο 63’ με ανύπαρκτο πέναλτι που σφύριξε ο διαιτητής του αγώνα Σώτος Αυξεντίου σε θεατρινίστικο πέσιμο του Γιώργου Σαββίδη, (πιθανόν να ήταν και εκτός περιοχής), όμως η είσοδος στον αγώνα του ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Πέτρου Θεοφάνους στο 75’ άλλαξε τα δεδομένα του παιγνιδιού αφού με την εκρηκτικότητα και τον δυναμισμό του έδωσε νέα πνοή στον Απόλλωνα ανεβάζοντας την επιθετικότητα ολόκληρης της ομάδας.

Αφού στο 89’ το οριζόντιο δοκάρι στάθηκε σύμμαχος της Ομόνοιας σε κεφαλιά του αμυντικού της ομάδας μας Κυριάκου, στις καθυστερήσεις του αγώνα η ομάδα μας κέρδισε πέναλτι μετά από προσωπική ενέργεια του Θεοφάνους και ανατροπή του από τον Κλείτο. Με την αγωνία να κτυπάει κόκκινο ο Βάλτερ Βέβης αναλαμβάνει την εκτέλεση του πέναλτι και με ολύμπια ψυχραιμία ισοφαρίζει σε 1-1 μέσα σε αποθέωση και ντελίριο ενθουσιασμού.

Το ίδιο συγκλονιστική ήταν και η παράταση και αφού ο Κυριάκου στο 94’ με αυτοθυσία και ανάποδο ψαλίδι πάνω στη γραμμή έσωσε την ομάδα μας από βέβαιο γκολ, ο Θεοφάνους δυο λεπτά πριν το τέλος του α’ ημιχρόνου της παράτασης με κεφαλιά γράφει το 2-1 σείοντας τη δυτική και γυρίζοντας τούμπα το παιγνίδι. Το προβάδισμα της ομάδας μας δεν διαρκεί για πολύ όμως αφού με την έναρξη του β’ μέρους της παράτασης η Ομόνοια ισοφαρίζει σε 2-2.

Στο 118’ όμως έγινε η φάση του αγώνα που έσπασε καρδιές αποδεικνύοντας ότι στο ποδόσφαιρο η επιτυχία από την αποτυχία χωρίζεται από μια λεπτή γραμμή. Ο επιθετικός της ομάδας μας, Λαμπής, μετά από σέντρα του Γιαγκουδάκη, στόπαρε με το στήθος και με βολέ από 3 μέτρα κεραυνοβόλησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Πραξιτέλους, αναγκάζοντας τον στην απόκρουση της καριέρας του στερώντας συνάμα από την ομάδα μας την κατάκτηση του τροπαίου! Έτσι το σκορ έμεινε αναλλοίωτο και οδηγήθηκε σε επαναληπτικό αγώνα στο Μακάρειο όπου χάσαμε καθαρά και άνετα με 4-1.

Για την ιστορία, η ομάδα μας, για να φτάσει στον μεγάλο τελικό, απέκλεισε εκτός έδρας στον α’ γύρο και β’ γύρο, τις δύο ομάδες που υποβιβάστηκαν στην β’ κατηγορία την περίοδο εκείνη, τον Κεραυνό Στροβόλου με 2-1 και τον Ευαγόρα Πάφου με 5-1 με σκόρερς τους Άντρο Χριστοδούλου, Τέμπλαρ, Εφραίμ, Γιαννάκη Ιωάννου και Λαμπή , στη προημιτελική φάση απέκλεισε στο τοπικό ντέρμπι την ΑΕΛ με 2-1 με γκολ των Άντρο Χριστοδούλου και Λαμπή ενώ στα ημιτελικά αποκλείσαμε τον ΑΠΟΠ Πάφου εκτός έδρας με 1-0 με χρυσό σκόρερ τον αείμνηστο Γιαννάκη Ιωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελικό αυτό δημιουργήθηκε ρεκόρ διάθεσης εισιτηρίων, σε αγώνα μεταξύ κυπριακών ομάδων, το οποίο χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να καταρριφθεί.

Συγκεκριμένα διατέθηκαν 21,930 εισιτήρια ενώ υπολογίζεται ότι τον τελικό παρακολούθησαν περισσότεροι από 30,000 φίλαθλοι!

Σύνθεση τελικού: Λάμπρου, Αντρελλής, Τέμπλαρ, Κυριάκου, Γιαγκουδάκης II, Γιαγκουδάκης I, Χριστοδούλου, Ιωάννου, Εφραίμ (86’Λαμπής), Βάλτερ, Δανός (75’ Π. Θεοφάνους).

Προπονητής: Ζτένεκ Κρέιτσι.

Διαιτητής: Σώτος Αυξεντίου.

 

Comments
To Top