Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

H πρώτη ιστορική πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!(video)

Στις 2 Οκτωβρίου, 1991 η ομάδα μας αντιμετώπισε στο Τσίρειο στάδιο την Κραιόβα Ρουμανίας στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1991-92 ήταν το 37ο από την καθιέρωση του θεσμού και το τελευταίο πριν μετονομαστεί η διοργάνωση σε Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν όμως το πρώτο που οι τελευταίας οκτώ ομάδες μπήκαν σε ομίλους!

Η ομαδάρα μας πραγματοποίησε έξοχη εμφάνιση διαλύοντας την πρωταθλήτρια Ρουμανίας Κραϊόβα με 3-0 ανατρέποντας το 2-0 του πρώτου αγώνα. Ήταν μία μεγαλειώδης και ανεπανάληπτη επιτυχία αφού σύμφωνα με στατιστικά της ΟΥΕΦΑ ομάδες που χάνουν τον πρώτο αγώνα με 2-0 έχουν μόνο περίπου 18% πιθανότητες ανατροπής!

Κι όμως η αρμάδα του Ντίτλμ Φέρνερ παίζοντας από την αρχή παθιασμένα, ψυχωμένα και επιθετικά κατάφερε μόλις στο όγδοο λεπτό να ανοίξει το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πτακ μετά από ανατροπή του Άγγελου Τσολάκη.

Στο 56’ του αγώνα ο τερματοφύλακας της Κραϊόβα Προυνέα αποκρούει ασταθώς την παράλληλη σέντρα του Πίττα και ο επερχόμενος Πεσίρεβιτς που καραδοκούσε την έστειλε στα δίκτυα γράφοντας το 2-0 μέσα σ’ έξαλλους πανηγυρισμούς ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο δρόμος για την πρόκριση είχε πια ανοίξει διάπλατα με τους Ρουμάνους να τα έχουν χαμένα και με το τρίτο γκολ να είναι πλέον θέμα χρόνου.

Ο Απόλλωνας με ανεβασμένη ψυχολογία και με την ένθερμη συμπαράσταση των 10,000 παραληρούντων οπαδών του, μετά από σέντρα του Αντρελλή από δεξιά, στο 79’ο Πεσίρεβιτς και πάλι, με ωραία κεφαλιά ψαράκι διαμόρφωσε το τελικό 3-0 δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες οπαδούς του Απόλλωνα να στήσουν τρελό πανηγύρι στις εξέδρες και με τον Απόλλωνα να προκρίνεται στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και για πρώτη φορά για κυπριακή ομάδα να φτάνει ένα μόνο βήμα πριν τους ομίλους!

Θεατές: 10,000

Ημίχρονο: 1-0

Σκόρερς: 8’ πεν. Πτακ, 56’, 79’ Πεσίρεβιτς

Διαιτητής: Ντιμιτάρ Μορίμοφ (Βουλγαρία)

Απόλλων: (Φέρνερ): Μ. Χριστοφή, Αντρελλής, Γιαγκουδάκης, Πίττας (83′ A. Σοφοκλέους), Δ. Ιωάννου, Μ. Χαραλάμπους, Π. Χριστοφή, Πτακ, Κένι, Πεσίρεβιτς, Τσολάκης (72′ Γ. Ιωσηφίδης).

Κραιόβα: Προυνέα, Μανιάλα, Ποπέσκου, Σαντόι, Ζαμφίρ, Μπίκα, Κιουρέα (60’ Αγκάλιου), Μπάρμπι (60’ Πικουλέα), Κριστέσκου, Νεακόε, Μπαντέα.

Comments
To Top