ΑΝΤΡΕΣ

Οι εισηγήσεις Μιχαηλίδη στην ΚΟΠ!

Με επιστολή του, ο Αντρέας Μιχαηλίδης παραθέτει τις εισηγήσεις του προς την ΚΟΠ αναφορικά με την διεξαγωγή του πρωταθλήματος, του κυπέλλου, των πρωταθλημάτων στις μικρές κατηγορίες, διαιτησία και άλλα. 

Δείτε πιο κάτω:

Πρόεδρο και Μέλη Δ.Σ. ΚΟΠ

 

Τη προσοχή κ. Ανθούλη Μυλωνά,

Γεν. Δντή ΚΟΠ.

 

Λεμεσός, 28η Νοεμβρίου  2018.

 

  1. Διεξαγωγή πρωταθλήματος:

Έχω την εντύπωση ότι η διεξαγωγή  PLAY-OFFS «έχει φάει τα ψωμιά της» μετά από 11 χρόνια κ πρέπει να αλλάξει. Θα έβλεπα πρωτάθλημα 3 γύρων με 12 ομάδες για 3 χρόνια κ μετά μείωση των ομάδων σε 10 ομάδες  (αριθμός ικανοποιητικός για την Κύπρο).  Πρωτάθλημα 3 γύρων έγινε ξανά αλλά δεν δόθηκε καθόλου χρόνος να δείξει αν ταιριάζει στη χώρα μας, αφού άλλαξε αμέσως.

 

Εισηγούμαι λοιπόν τη σύσταση 4μελούς επιτροπής AD HOC να μελετήσει τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος κ να κάνει προτάσεις στο ΔΣ ΚΟΠ εντός 2 μηνών. Η επιτροπή αυτή να αποτελείται  από 3 τεχνοκράτες κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ. Να προεδρεύσει τεχνοκράτης κ να υπάρξει αμοιβή της επιτροπής.

 

  1.  Αναβάθμιση μικρών κατηγοριών:

Θεωρώ εξαιρετικό το πρωτάθλημα  CHAMPIONSHIP της Αγγλίας κ εισηγούμαι να εφαρμοστεί στις μικρότερες κατηγορίες ΚΟΠ.  Οι 2 πρώτες ομάδες  να ανεβαίνουν κατηγορία αμέσως κ στη συνέχεια οι ομάδες 3-6 να δίνουν αγώνες μπαράζ κ να ανεβαίνει η νικήτρια.

 

Οι ομάδες 3-6 & 4-5 σε διπλά παιγνίδια κ μετά ένας τελικός σε κεντρικό στάδιο για άνοδο της νικήτριας.

 

Οι 3 ομάδες που ανεβαίνουν να έχουν σοβαρό οικονομικό έπαθλο.

 

  1.  Κύπελλο: 

Να μελετηθεί η επαναφορά μονών αγώνων νοκ-άουτ, εκτός από τους ημιτελικούς που θα γίνονται διπλά παιγνίδια.  Να συσταθεί 4μελής AD HOC επιτροπή με 3 τεχνοκράτες & 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ, για υποβολή έκθεσης εντός 2 μηνών.  Να προεδρεύσει τεχνοκράτης κ να υπάρξει αμοιβή της επιτροπής.

 

  1. Εθνικό κέντρο:

Είναι  απαράδεκτο να μην υπάρχει εθνικό προπονητικό κέντρο στη χώρα μας το 2018.  Ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή το 1991 (όταν ήμουν προπονητής της Εθν. Ανδρών), οπόταν  βρήκαμε χώρο στο Πεντάκωμο, αλλά δυστυχώς το θέμα αυτό εκκρεμεί ακόμα.

 

Εισηγούμαι να συσταθεί ειδική AD HOC επιτροπή για τη δημιουργία Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, που να αποτελείται από 2 μέλη ΔΣ ΚΟΠ (1 πρόεδρος) κ 2 τεχνοκράτες κ να υποβάλει έκθεση εντός 2 μηνών επί πληρωμή.

 

  1. Διαιτησία:

Να γίνεται αξιολόγηση 6 διαιτητών  για το Σ/Κ (από τη νέα σαιζόν) από τον αρχιδιαιτητή κ να γίνεται κλήρωση των διαιτητών την Παρασκευή βράδυ.  Κλήρωση κ βοηθών διαιτητών με τον ίδιο τρόπο ( ανάλογος αριθμός).

 

Να μελετηθεί η εφαρμογή επαγγελματικής διαιτησίας, με αρχή 10 επαγγελματίες  διαιτητές σε κάθε κατηγορία.  Να συσταθεί AD HOC επιτροπή για έκθεση εντός 2 μηνών, με 3 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ, επί πληρωμή.  Η σκέψη μου είναι να τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας 3 χρόνων για πλήρη επαγγελματοποίηση της διαιτησίας.

 

  1.  Παρατηρητές: 

Να κληρώνονται από τον αρχιδιαιτητή Παρασκευή βράδυ κ να ειδοποιούνται να πηγαίνουν διακριτικά στην  κερκίδα με εισιτήριο.  Να αξιολογούν  τη διαιτησία κ να ενημερώνουν μόνο τον αρχιδιαιτητή.

 

  1.  Διαιτητές μικρών κατηγοριών: 

Παρακολουθώ  συχνά αγώνες μικροτέρων κατηγοριών κ δυστυχώς εκεί γίνονται «πράματα κ θάματα» με τη διαιτησία.  Η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου.  Το τι βλέπω συνήθως κ τι ακούω, είναι απαράδεκτα. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος κ φροντίδα, ίσως διπλοί παρατηρητές σε αρκετά παιγνίδια και να υπολογίζονται κ οι δυό βαθμολογίες.

 

  1.  Διεθνείς Διαιτητές:

Θα  μετρά η βαθμολογία κυρίως κ μερικά άλλα κριτήρια (πείρα, ικανότητα κλπ.), τα οποία όμως θα είναι τεκμηριωμένα.  Να μην γίνονται αυθαιρεσίες από κανένα στον κατάλογο διεθνών διαιτητών κ βοηθών.

 

  1. Κύπριοι παίκτες:

Έχουν παραμεληθεί εντελώς κ χρειάζεται αναθεώρηση το όλο σκηνικό κ νέα κίνητρα για χρησιμοποίηση κυπρίων παικτών από τις ομάδες μας.

Εισηγούμαι να μελετηθεί εκ βάθρων το όλο ζήτημα, με τη σύσταση ειδικής AD HOC επιτροπής που να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος), 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ κ 1 μέλος ΠΑΣΠ.  Η επιτροπή να ετοιμάσει επί πληρωμή έκθεση εντός 2 μηνών.

 

  1. Κίτρινες κάρτες:

Η ποινή να εκτίεται σε έναν από τους επόμενους 3 αγώνες της ομάδας, μετά από απόφαση του ποδ/στη, του προπονητή κ της ομάδας.

Αποφεύγεται έτσι η προκατάληψη κ φεύγει πολλή πίεση από τους διαιτητές , όταν δείχνουν κίτρινες κάρτες σε ποδοσφαιριστές στο όριο καρτών.

 

  1. 4η αλλαγή: 

Να μελετηθεί η πρόσθετη αλλαγή  (4η)  στον αγώνα λόγω της αυξημένης  έντασης, ταχύτητας κ ρυθμού του σύγχρονου παιγνιδιού.

 

  1. TIME OUT:

Να μελετηθεί  η χρήση TIME OUT από τους προπονητές, ένα σε κάθε ημίχρονο διάρκειας 2΄, για ευνόητους λόγους.  Η τήρηση χρόνου να είναι αυστηρή.

 

  1.  Κεκλεισμένων των θυρών

Να καταργηθεί αυτή η ποινή γιατί δημιουργεί γήπεδα-φαντάσματα κ σκοτώνει το άθλημα.  Να μελετηθούν άλλοι τρόποι τιμωρίας, όπως απαγόρευση οπαδών φιλοξενούμενης ομάδας.

 

  1.  Δηλώσεις παραγόντων:

Θεωρώ αδιανόητο να επιχειρείται φίμωση σε προπονητές, ποδ/στές κ παράγοντες, για θέματα διαιτησίας κ όχι μόνο.

 

Αν εγώ ο προπονητής δηλώσω στο τέλος του αγώνα ότι είχαμε πέναλτυ που δεν δόθηκε ή ότι ο διαιτητής δεν ήταν σε καλή μέρα, γιατί να τιμωρηθώ; Παρακολουθεί κάποιος τι γίνεται στον έξω κόσμο ή κλειστήκαμε στον μικρόκοσμο μας;

 

  1. Ακαδημίες:

Θεωρώ  ότι οι Ακαδημίες ποδοσφαίρου δρούν στη χώρα μας σχεδόν χωρίς έλεγχο κι αναφέρομαι στις ιδιωτικές αλλά κ σε αυτές των ομάδων μας.

 

Είναι πολύ ευαίσθητος χώρος, όπου  οι νεαροί ποδ/στές μας παίρνουν τις πρώτες βάσεις κ διαμορφώνουν  προσωπικό & ποδοσφαιρικό χαρακτήρα.

 

Εισηγούμαι τη σύσταση AD HOC επιτροπής, η οποία να μελετήσει το όλο φάσμα των Ακαδημιών Ποδ/ρου κ να ετοιμάσει έκθεση εντός 2 μηνών επί πληρωμή.  Να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ.

 

  1.  Πρωτάθλημα μικροτέρων κατηγοριών:

Η διακοπή των πρωταθλημάτων μικροτέρων κατηγοριών είναι απίστευτα μεγάλη.  Είναι  αδιανόητο να τελειώνουν Μάρτιο-Απρίλη τα πρωταθλήματα κ να ξεκινούν Σεπτέμβριο.  Το χειρότερο είναι ότι αυτός ο θλιβερός προγραμματισμός γίνεται με τη συγκατάθεση όλων των ομάδων μας, απλώς κ μόνο για να πληρώνονται μισθοί 8 μηνών!

 

Εισηγούμαι τη σύσταση AD HOC επιτροπής επί πληρωμή για να ετοιμάσει έκθεση εντός 2 μηνών, που να αποτελείται από 2 τεχνοκράτες  (1 πρόεδρος) κ 1 μέλος ΔΣ ΚΟΠ.

 

 

 

 

 

  1.  Κλήρωση Κυπέλλου:

Εισηγούμαι η κλήρωση κυπέλλων να τελείται από 2 παλαίμαχους ποδ/στές (διεθνείς ή μη), μαζί με τους χορηγούς των διοργανώσεων, τιμής ένεκεν προς την προσφορά τους.

 

  1.  BALL BOYS:

Απογοητεύομαι κ εκνευρίζομαι όταν βλέπω νεαρά ball boys (συνήθως ποδ/στές ακαδημιών)  να κάνουν καθυστερήσεις όταν κερδίζει η ομάδα τους, προφανώς μετά από οδηγίες των προπονητών ή παραγόντων των ομάδων τους.  Είναι απαράδεκτο να «δηλητηριάζουμε» τα νεαρά παιδιά από τέτοια ηλικία, αντί να τους διδάσκουμε το fair play.  Σε τέτοιες περιπτώσεις, εισηγούμαι να τιμωρούνται οι ομάδες και οι προπονητές τους, μετά από καταγγελία των παρατηρητών αγώνα ή από εικόνες στο video.

 

Σημ.:  Όπου  αναφέρω τεχνοκράτες υπονοώ πρώην προπονητές, διαιτητές κ ποδ/στές, καθώς επίσης κ ειδικούς επαγγελματίες σε σχετικούς κλάδους.  Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν οι διάφορες μελέτες ανατεθούν σε πανεπιστημιακές επιτροπές.

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

………………………..

Ανδρέας Τ.  Μιχαηλίδης,

Πρώην Προπονητής.

 

 

 

 

Comments
To Top