ΑΝΤΡΕΣ

Πρόβλημα προέκυψε στο υπό ανέγερση γήπεδο στο Κολόσσι!

Με σημερινό(25/5) της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε στον χώρο εργασιών του νέου γηπέδου της Λεμεσού στο Κολόσσι. Το δημοσίευμα επίσης κάνει λόγο και για τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος αλλά και εκτενή αναφορά σε κάποια άλλα θέματα που προκύπτουν μετά την έναρξη των εργασιών. Αναφορά γίνεται επίσης και σε δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Βόμβα στα θεμέλια του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στη Λεμεσό αποτελεί η διαπίστωση ότι το υπέδαφος είναι προβληματικό, κάτι το οποίο ενδέχεται να εκτοξεύσει το κατασκευαστικό κόστος. Το πρόβλημα φαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε εγκαίρως, επειδή η γεωτεχνική μελέτη δεν επεκτάθηκε σε βάθος, ως όφειλε.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η γεωτεχνική μελέτη εκπονήθηκε με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τα ενδιαφερόμενα σωματεία. Όπως είπε, πρόσφατα (προ ενός-δύο μηνών) εκπονήθηκε νέα μελέτη η οποία κατέδειξε το πρόβλημα με τα μπάζα και το ασταθές υπέδαφος. Τα μπάζα προέρχονταν από οικοδομές και εκτός από μπετόν εντοπίστηκε και χώμα.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο μελετητής του έργου εισηγήθηκε τη δημιουργία διώροφου χώρου στάθμευσης κάτω από τις κερκίδες, ώστε τα θεμέλια να «πατήσουν» σε στέρεο έδαφος.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους, ο πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε στον «Φ» πως οι μελετητές εξέφρασαν την άποψη πως η προτεινόμενη λύση θα είναι και πιο οικονομική.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από σημείο του γηπέδου περνά και ο Νότιος Αγωγός, κάτι το οποίο επίσης έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν, αν και φαίνεται πως ενώ ήταν εύκολο να διαπιστωθεί εξαρχής, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα, ο εργολάβος απαίτησε ήδη επιπλέον αμοιβή λόγω του ότι η περίπτωση του αγωγού πρέπει να τύχει ειδικού χειρισμού ώστε να μην υποστεί ζημιά. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για το θέμα του αγωγού υπάρχει συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση με στόχο να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στον αγωγό.

Όσον αφορά στη δημιουργία των υπόγειων χώρων στάθμευσης, θα απαιτηθούν εκσκαφές σε βάθος επτά μέτρων, ενώ αναμένεται να τροποποιηθεί και μέρος των σχεδιασμών όσον αφορά στην πρόσβαση και αποχώρηση από το πάρκινγκ.

Περαιτέρω, κάποιοι θεωρούν πως εγείρεται και θέμα ασφάλειας υπό την έννοια του ελέγχου όσον αφορά στο ποιος μπαίνει στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, ποιος βγαίνει, τι πιθανώς κουβαλά μαζί του, αν αποθηκεύονται εκρηκτικά, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα κ.ά. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των επισήμων ή και άλλων προσκεκλημένων.

Εγείρεται επίσης θέμα ως προς το κατά πόσον ο ΚΟΑ γνώριζε από την αρχή το πρόβλημα και πώς αντέδρασε, αν αντέδρασε. Όπως πληροφορείται ο «Φ», προς το παρόν ο ΚΟΑ ζήτησε από την υπηρεσία να εξετάσει το θέμα από πλευράς κόστους με βάση την τιμή μονάδος του συμβολαίου. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο Οργανισμός ενημερώθηκε πρόσφατα για τα προβλήματα που προέκυψαν. Όπως ανέφερε, αρχικά θορυβήθηκε όταν άκουσε για την ύπαρξη των προβλημάτων, αλλά, όπως εξήγησε, οι ανησυχίες του καθησυχάστηκαν όταν δόθηκαν εξηγήσεις από τους μελετητές.

Το θέμα του Νότιου Αγωγού

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο εργολάβος υπέδειξε ότι το βάρος των εκσκαφέων είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά στον αγωγό, οπόταν του υπεδείχθη να εκτελέσει τις εργασίες με ελαφρότερου τύπου εκσκαφέα, δηλαδή μικρότερο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε επιμήκυνση των εργασιών και κατ’ επέκταση σε αύξηση του κόστους το οποίο θα πληρώσει το Δημόσιο.

Κόστος πέραν των €30 εκατ.

Η προσφορά κατασκευής του σταδίου κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία CYFIELD – NEOPHYTOU JV έναντι €31.333.000 πλέον ΦΠΑ. Αρχικά το κόστος εκτιμήθηκε στα €15 εκατ. Στον προϋπολογισμό του 2018 περιελήφθη πρόνοια €7.263.600. Επιπρόσθετα, στο επεξηγηματικό υπόμνημα υπάρχει σημείωση ότι για το ίδιο έργο αναμένεται να δαπανηθούν το 2019 €9.400.000 και το 2020 ακόμη €9.400.000, δηλαδή η συνολική πρόνοια για τα τρία έτη ανέρχεται σε €26.063.600.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν δεν θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και προς τον σκοπό αυτό ενισχύθηκε τόσο η ομάδα των εργολάβων όσο και των μελετητών. Ειδικά για τα μπάζα ανέφερε πως οι εργολάβοι εξασφάλισαν άδεια και τα επεξεργάζονται επιτόπου. Στις 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κολόσσι με πρωτοβουλία του κ. Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα διάφορα προβλήματα που ανεφύησαν, χωρίς ωστόσο να βγει προς τα έξω οτιδήποτε σχετικό με τον εντοπισμό των μπάζων και του ασταθούς υπεδάφους κάτω από το γήπεδο.

Στη σύσκεψη, πέραν του ΚΟΑ, συμμετείχαν επίσης οι μελετητές, η κοινοπραξία CYFIELD NEOPHYTOU J.V που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και όλοι όσοι εμπλέκονται στο έργο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στην πορεία των έργων και δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Σε τρεις ομάδες το γήπεδο της Λεμεσού

Το νέο στάδιο θα χρησιμοποιείται από τις ομάδες της Λεμεσού Απόλλων, ΑΕΛ και Άρης. Θα έχει χωρητικότητα 13.000 θέσεων και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος. Θα ανεγερθεί στην κοινότητα Κολοσσίου, μεταξύ των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού, Τάσου Ισαάκ και του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Πάφου.

Στη συνεδρία του Δ.Σ. του Οργανισμού, ημερ. 19/5/2014, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (με θέμα τη δημιουργία νέου σταδίου στη Λεμεσό) το κόστος εκτιμήθηκε στα €15 εκατ. και θα ήταν χωρητικότητας 12.000 θεατών. Ωστόσο, στην αίτηση για άδεια οικοδομής του σταδίου (στην περιγραφή της προτεινόμενης ανάπτυξης) έγινε αναφορά σε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Θα διαθέτει όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις ενός σύγχρονου σταδίου. Θα διαθέτει στέγαστρο που καλύπτει 100% τις θέσεις, θα διαθέτει τέσσερις μονάδες αποδυτηρίων, όλους τους απαιτούμενους χώρους των ΜΜΕ, θέσεις επισήμων, κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις προσβάσεις και θέσεις για ΑΜΕΑ, Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης, καφετερίες – κυλικεία, καταστήματα – μπουτίκ και βοηθητικά γήπεδα.

Πηγή: www.philenews.com

 

 

Comments
To Top